Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers verbijsterd om stoppen serie Het Dorp: ‘Is het normaal dat NPO bepaalt?’

De NPO schrapt de succesvolle serie Het Dorp van Omroep MAX en dat is de kijkers niet ontgaan. Wat heet: mensen reageren van verbaasd en teleurgesteld tot verbijsterd. Ook klinkt de roep om de beslissing terug te draaien.

Acteur Huub Stapel en neerlandicus Wim Daniëls hebben twee seizoenen van Het Dorp gemaakt. Per motor met zijspan doorkruisen de twee het platteland op zoek naar de kleinste plaatsjes, verhalen en typische dorpsgewoonten. „We zoeken de ziel van het Nederlandse dorp”, noemden de tv-makers het zelf. De serie trok steevast rond de miljoen kijkers en dat betekende een meer dan uitstekende ‘score’. Dat MAX een streep door een derde reeks heeft gezet, wekt daarom verbazing. En veel trouwe aanhangers laten dat op sociale media weten ook.

Wim Daniëls verbaasd over stoppen Het Dorp

Het programma werd goed bekeken en trok gemiddeld rond de miljoen kijkers. „Omroep MAX heeft van de NPO begrepen dat er op dit moment geen ruimte in het schema is om een nieuw seizoen van Het Dorp te plaatsen”, meldde een woordvoerder van MAX dit weekend. „Dat betekent echter niet dat er in de toekomst ook geen nieuw seizoen gemaakt en uitgezonden zal worden. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat uiteraard weten.” Meer toelichting dat „er is geen ruimte in het schema” heeft MAX van de NPO niet gekregen.

Wim Daniëls uitte op Twitter eerder al zijn verbazing. Niet in harde woorden overigens, Daniëls bleef – zie hieronder – als altijd beschaafd. Zijn tv-collega Huub Stapel retweette het bericht.

‘Soms stopt een programma’

De NPO kwam gisteren nog met een reactie: „Programma’s stoppen regelmatig om ruimte te maken voor andere nieuwe initiatieven, zelfs als ze goed bekeken worden”, meldt een woordvoerder van de NPO. Volgens de publieke omroep „wordt er gekeken naar het totaalportfolio van het genre, in dit geval Kennis & Educatie, en wat daarin het beste past”. Binnen dit totaalportfolio moet Het Dorp „ruimte maken”. Wat voor andere initiatieven er in komen in plaats van Het Dorp, kan de NPO nog niet zeggen.

Op Twitter vragen kijkers zich af ‘of het normaal is dat NPO dit voor MAX bepaalt’.

Op sociale media vragen veel fans van het programma zich af wat de reden is van het besluit van de NPO. Wim Daniëls heeft – op het moment van schrijven – meer dan 1400 reacties op zijn verbaasde tweet gekregen. Sommigen vragen zich net als bovenstaande Hanneke af of Huub Stapels duidelijke mening in talkshows misschien de oorzaak is van het stoppen van Het Dorp. Stapel zat een paar maanden geleden ‘te koken van woede‘ toen het in Op1 ging over de inmiddels opgestapte Schipholbaas Dick Benschop. Drie weken terug volgde in het zelfde programma een clash met voormalig VVD-politicus Cora van Nieuwenhuizen.

De meeste mensen vinden het niet doorzetten van Het Dorp ‘treurig’ en ‘een onbegrijpelijk besluit’. Al denkt ene Chris er in een reactie op Wim Daniëls anders over: „Kneuterig en weinig diepgang.”

Denk je nu ‘huh, waar gaat dit over?’ De twee seizoenen van Het Dorp zijn nog terug te kijken.

Louis van Gaal openhartig over prostaatkanker: ‘Ziekte die je moet kunnen managen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers verbijsterd om stoppen serie Het Dorp: ‘Is het normaal dat NPO bepaalt?’
Sluiten