Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 27 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers Op1 hebben vrijwel allemaal dezelfde kritiek op interview met Mark Rutte

Gisteravond was premier Mark Rutte te gast bij een speciale uitzending van Op1. Daar werd hem het vuur aan de schenen gelegd door Sven Kockelmann. Of nou ja, vuur aan de schenen gelegd? Volgens veel kijkers viel dat wel mee en was er sprake van een nietszeggend interview.

Mark Rutte liet zich gisteravond een uur lang interviewen vanuit het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier. Zo’n interview buiten campagnetijd komt niet vaak voor. Maar gisteren maakte hij speciaal tijd voor interviewer Sven Kockelmann, en ging hij onder meer in op de kritiek dat hij tijdens crises te ‘onzichtbaar’ zou zijn.

Kritiek onzichtbaarheid was ‘meestal terecht’

Die kritiek was „meestal terecht”, zei Mark Rutte. Onder meer tijdens de stikstofcrisis, de toeslagenaffaire of rondom de gasbevingen in Groningen kreeg hij meermaals die kritiek, erkende hij. Nu wil Rutte zich meer laten zien. „Daarom is het zo goed dat we hier zitten”, zei hij tegen Sven Kockelmann.

De premier overwoog nog een toespraak te houden vanuit het Torentje. „Maar het nadeel is dan dat niemand iets terug kan zeggen.” Dat de premier tijdens de coronacrisis mensen vanuit het Torentje vroeg thuis te blijven was daarnaast „wel een heel heftig moment”. Maar Rutte wilde niet uitsluiten dat een Torentjestoespraak „weer eens een keer nodig is”.

Volgens Rutte is de kritiek op het kabinet in tijden van crises veelal „dat het soms te lang duurt”. Zo duurde het erg lang voordat het kabinet mensen gerust kon stellen over de dure energienota. Maar de problemen, ook op het gebied van asiel en stikstof, zijn „uiterst complex”, zei Rutte.

Mark Rutte: verkiezingswinst in Italië ‘reden tot zorg’

Rutte ging ook in op de verkiezingswinst in Italië van Giorgia Meloni’s radicaal-rechtse Fratelli d’Italia. Die ontwikkelingen zijn een „reden tot zorg”, zei premier Mark Rutte daarover. Door haar partij en de rechtse partijen waarmee Meloni wil samenwerken „zijn dingen gezegd en gedaan waarvan je zegt: er is reden voor waakzaamheid”, aldus Rutte in het Op1-interview.

De premier heeft Meloni nog niet gefeliciteerd met haar overwinning, maar dat is volgens hem gebruikelijk pas te doen wanneer zij daadwerkelijk premier is. Hij zal overigens wel proberen samen te werken met Meloni. „Je moet niet naïef zijn, maar je moet haar wel een kans geven”, aldus de premier.

Reacties kijkers na ‘interview’: ‘Bijna voorbij, godzijdank’

Een uur lang kijken naar het interview heeft niet iedereen volgehouden. Veel mensen vonden het nietszeggend, gebakken lucht en een uurtje zendtijd voor politieke partijen. „Mark Rutte wilde zich laten zien op de Nederlandse televisie na bergen kritiek. Dat is hem gelukt. Voor oprecht nieuwsgierige kijker teleurstellend, want nietszeggend interview”, schrijft een kijker.

Ook anderen uiten kritiek op de uitzending.

Volgens kijkers had interviewer Sven Kockelmann wel wat kritischer mogen zijn naar Mark Rutte.

https://twitter.com/Krul_G5/status/1574513765495734274

Volgens journalist Maarten Hopman van De Speld zou het nu wél een goede aanleiding zijn geweest voor Op1 om uit te zenden vanuit Ter Apel. „Dit was wel een perfecte aanleiding geweest voor Op1 om wél een keer vanuit Ter Apel uit te zenden zodat Rutte met z’n eigen ogen kan zien hoeveel mensen op stoelen of in de buitenlucht moeten slapen.”

Bekijk het Op1-interview met de premier hier terug.

Ophef over nazi-tweet Pepijn van Houwelingen (FvD), ministers overwegen stappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers Op1 hebben vrijwel allemaal dezelfde kritiek op interview met Mark Rutte
Sluiten