Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Johan Derksen vindt onderzoek Openbaar Ministerie naar liquidatie-opmerking zonde

Het Openbaar Ministerie van Den Haag gaat uitzoeken of Johan Derksens liquidatie-opmerking over Thierry Baudet een strafbare uitlating was. Derksen vindt dat ‘zonde’, zo zei hij vrijdagavond in Vandaag Inside. „Het is toch zonde dat het OM naar dit soort onzin gaat kijken terwijl er zulke stapels proces-verbalen van ernstige zaken al een half jaar blijven liggen.”

Eerder dit Derksen ook al weten geen excuses te willen aanbieden aan Baudet. „Ga toch weg met je excuses”, zei hij tegen RTL Boulevard.

Terug naar de opmerking van Johan Derksen over Thierry Baudet

Maar wat is er nu ook alweer allemaal aan de hand? Voor het begin van de rel moeten we terug naar het debat over de Prinsjesdag-plannen van woensdagavond. Kamerlid Thierry Baudet beweerde tijdens dit debat dat minister Sigrid Kaag op een spionnenschool heeft gezeten. De minister en de rest van het kabinet liepen daarop boos weg.

De opmerking van Baudet en het weglopen van het kabinet deed nogal wat stof opwaaien. Ook in Vandaag Inside bleef het gebeuren niet onbesproken. „Ze moeten die gozer gewoon liquideren”, riep Derksen woensdagavond in het programma, verwijzend naar Baudet. Hij gaf direct aan dat hij dit niet zo bedoelde: „Ze moeten hem uit die Kamer schoppen wegens aanhoudend wangedrag.” Later in de uitzending benadrukte Derksen nogmaals dat hij zich versprak. „Ik bedoelde elimineren en ik zei liquideren.”

OM onderzoekt de opmerking van Derksen

Derksen krabbelde na de opmerking dus meteen terug, maar het kwaad was al geschied. Thierry Baudet en Forum voor Democratie lieten op Twitter hun afkeuring blijken en meldden een aangifte voor te bereiden.

Vrijdag liet het OM weten daadwerkelijk een onderzoek gestart te zijn naar de opmerking van Derksen. Volgens een woordvoerder gaat het om een standaardprocedure als er melding wordt gemaakt van bedreiging van een politicus. Het OM zal Baudet vervolgens informeren of het zinvol is om aangifte tegen Derksen te doen. Ook als het OM een negatief advies geeft, kan de Forum voor Democratie-leider alsnog besluiten tot aangifte.

Over het onderzoek lijkt Derksen zich geen zorgen te maken. „Ze kijken maar een end weg”, zei hij vrijdagavond aan het begin van Vandaag Inside. Ook doet het OM volgens hem alleen maar onderzoek om ‘interessant’ te doen. „Het OM moet Baudet een draai om z’n oren geven”, aldus Derksen.

‘De verwerking van de heftige kraamtijd met een postpartum-psychose kost tijd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen vindt onderzoek Openbaar Ministerie naar liquidatie-opmerking zonde
Sluiten