Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 25 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Situatie Ter Apel in Op1: ‘Wat moet er nog gebeuren voordat we iets gaan doen?’

De schrijnende situatie in aanmeldcentrum Ter Apel houdt de gemoederen flink bezig. Gisteravond schoven MiGreat-directeur Roos Ykema en burgemeester van Velsen Frank Dales bij Op1 aan om erover te praten.

De situatie in Ter Apel wekt al tijden zorgen. In mei bleek dat het centrum de toestroom van vluchtelingen niet meer aankan en in juli moesten er voor het eerst mensen buiten slapen. Afgelopen nacht sliepen er voor de tweede keer op rij 700 vluchtelingen buiten, de twee nachten ervoor gingen het om 400 mensen. Ook werd gisteren bekend dat er een drie maanden oude baby om het leven is gekomen in de sporthal van het centrum. De doodsoorzaak is nog niet bekend en wordt onderzocht. Vanaf vandaag verleent Artsen zonder Grenzen noodhulp in Ter Apel: het is voor het eerst dat zij dit in Nederland doen. Zij zeggen geschrokken te zijn van de leefomstandigheden buiten de poort van het centrum.

Ter Apel kampt met enorme drukte omdat de doorstroom stagneert. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en vergunninghouders hebben door de oververhitte huizenmarkt weinig zicht op een woning.

Ykema in Op1: ‘Wat moet er nog gebeuren voordat we iets doen, als er kinderen overlijden? 

Ykema biedt met haar organisatie MiGreat dagelijks hulp aan de vluchtelingen, maar heeft niets van het overlijden van de baby meegekregen. „Ik was de hele dag buiten de hekken, dus eerlijk gezegd kregen we daar helemaal niets van mee. We kregen het gewoon via het nieuws binnen. Wij kunnen en mogen niet zomaar naar binnen lopen, dus wat er precies binnen is gebeurd, kan ik helemaal niets over zeggen”, legt ze uit. Ze is ontsteld over de situatie. „Wat moet er nog meer gebeuren voordat we iets gaan doen, als kinderen overlijden?”

Ze deelt onder andere maaltijden uit aan de asielzoekers, ondanks dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daar de verantwoordelijkheid voor heeft. „Delen zij geen maaltijden uit?”, vraagt presentatrice Elles de Bruin. „Dat doen ze ook. Ze delen alleen weinig uit en het is niet heel lekker”, vertelt Ykema. „De mensen krijgen brood met kaas iedere dag en ’s avonds krijgen ze patat. Dat is oké voor een paar dagen, maar niet als je daar meer dan een maand zit.” 

Burgemeester Dales: ‘Elke gemeente heeft de morele verplichting om iets te doen’

De gemeente Velsen gaat 1000 vluchtelingen opvangen op een cruiseschip. Dit zou de druk op Ter Apel moeten verlichten. Burgemeester Dales vertelt hierover: „De nood wordt steeds hoger. Premier Rutte heeft ook gezegd: het is een nationale crisis. Dat vergt gewoon een andere aanpak. Ik vind dat elke gemeente de morele verplichting heeft – dat is ook onze drijfveer – om heel kritisch en creatief kijken: kunnen we echt niets doen?” Volgens hem moeten gemeenten het omdraaien. „Niet iedere keer: ‘nee, nee, nee’. Toch proberen om te draaien: hoe dan wel?”

De asielzoekers mogen tot maart op het cruiseschip blijven. „Waarom tot dan?”, vraagt De Bruin zich af. „Dat is op verzoek van de staatssecretaris”, licht Dales toe. „De staatssecretaris gaat met een wetsvoorstel komen naar de Tweede Kamer waarin elke gemeente naar rato verplicht wordt om asielzoekers op te nemen.”

Kijk de Op1-aflevering van gisteren terug via NPO Start.

Nederland wil massaal naar Coldplay: 700.000 mensen in de wachtrij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.