Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 22 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Dani, die vrouw op dolfijn filmde, bij Renze: ‘Ze zei dat ik niet bijdehand moest doen’

De vrouw die dinsdag bij Zandvoort op een dolfijn klom, is gisteren na verhoor door de politie weer vrijgelaten. Op social media gaat de verontwaardiging (maar veel mensen vinden de ophef ook wat overtrokken) door. En ook in talkshows waren de dolfijn en de klimmende dame gisteravond onderwerp van gesprek. Zoals bij Renze, waar de jongen die het gebeuren filmde bij gastheer Renze Klamer aanschoof. Sommige kijkers vinden het inmiddels wel een beetje te veel van het goede.

De vrouw die op de dolfijn klom die eerder door strandgangers terug de zee in was geholpen, meldde zich woensdag zelf bij de politie na een oproep. Zij werd aangehouden en later dus vrijgelaten. Het onderzoek naar de kwestie is echter nog in volle gang, meldt de politie.

Actie vrouw op dolfijn op video vastgelegd

Nog even het verhaal: de spitssnuitdolfijn dreigde dinsdag aan te spoelen, maar badgasten bij Zandvoort konden hem keren richting de zee. Toen hij eenmaal los van het zand was en weer in de goede richting zwom, greep de vrouw het dier vast en probeerde erop te klimmen. Met een „doe eens even normaal”, probeerden de omstanders haar van de het dier af te krijgen. Daarna kon dolfijn wegzwemmen. Er waren nog twee spitssnuitdolfijnen voor de kust van Zandvoort, deelde stichting SOS Dolfijn.

SOS Dolfijn meldde na de aanhouding van de vrouw te hopen dat „dit een les is voor iedereen dat je zo niet omgaat met wilde dieren”. Op sociale media ontstond enorme verontwaardiging over de klimactie van de vrouw. Later klonken er ook andere geluiden. Was het nou wel zo erg en niet ‘gewoon’ een nogal domme actie? In Dolfinarium in Harderwijk is het dagelijks toch een veel groter dolfijnencircus?

Dani ging met zijn telefoon zwemmen

Renze Klamer besloot Dani, degene die het gebeuren bij Zandvoort vastlegde, na alle ophef aan de Renze-tafel uit te nodigen. Ook Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn zat aan tafel. „Dani, we hadden het allemaal misschien een beetje geweten, maar het er niet meer over gehad als jij je telefoon niet had gepakt om het filmpje te maken”, legde Klamer de jonge filmer voor. „Het was natuurlijk helemaal niet de bedoeling om met mijn telefoon te gaan zwemmen”, reageerde die. „Heel veel mensen zullen wel denken. Niemand doet dat, maar ik blijkbaar wel.”

Maar over de actie met de dolfijn: „Er was opeens lawaai en toen zagen mijn vrienden en ik een groep mensen een dolfijn omkeren. Ik had mijn telefoon in mijn hand en dacht ‘volgens mij moet ik dit gewoon vastleggen’. Ik ren er als een gek naartoe en heb het hele gebeuren vastgelegd. Nooit wetende dat de vrouw erop zou gaan zitten. Ik vond het bizar, ik kan er naar blijven kijken. Ik dacht ‘wat gaat ze nou doen?’ Misschien gaat ze hem aaien? Ook niet de bedoeling. Maar toen ging ze er dus op zitten en schreeuwden mensen dat dat niet de bedoeling was. Sommigen scholden haar uit. Daar sta ik niet achter en heb het netjes gehouden met ‘doe even normaal’.”

Vrouw over dolfijn aangesproken

Dani sprak de vrouw na het filmen aan. „Ik vroeg ‘wat was je intentie, wat was je bedoeling?’ Toen kreeg ik ‘niet zo bijdehand doen jij’ als antwoord. Ik dacht ‘nou lekker dan, lekker antwoord’. Toen heb ik als voorbeeld nog gezegd: ik ga toch ook niet zomaar op jouw rug zitten? Toen liep ze door, volgens mij naar haar man.”

De vrouw die de dolfijn wilde beklom, is flink bedreigd inmiddels. Via een advocaat heeft zij, zo meldde Renze Klamer, laten weten een dierenvriend te zijn en dat ze de dolfijn wilde aaien. Dat ze enthousiast was en wilde knuffelen. Ze zou een dier nooit bewust kwaad doen.

Kijkers van Renze waren niet allemaal enthousiast over het dolfijn-onderwerp in het programma. Ze zijn er wel een beetje klaar mee. Er zijn ook vrachtwagens vol varkens die in de brandende zon staan, klinkt er veel. En, zoals gemeld, het Dolfinarium wordt veel aangehaald. Een kort overzicht van mensen die er een beetje klaar mee zijn of iets anders hadden te melden.

Wil je Renze terugkijken? Dat kan hier.

Het ging bij Op1 weer over de coronamaatregelen: hebben we die nog nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dani, die vrouw op dolfijn filmde, bij Renze: ‘Ze zei dat ik niet bijdehand moest doen’
Sluiten