Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel kritiek op Maurice de Hond na vertoning De Veroordeling op tv

De Veroordeling gezien, gisteren? Veel mensen in ons land in ieder geval wel, en ze trekken naar social media om hun mening over de Nederlandse film te uiten. Vooral Maurice de Hond, die een belangrijke rol speelt in het verhaal, krijgt ervan langs. Sommige kijkers noemen hem, nu ze de film hebben gezien, „totaal ongeloofwaardig”.

We maken een klein stapje terug naar 1999, toen de weduwe Wittenburg in haar woning in Deventer door verwurging en messteken werd gedood. Haar boekhouder Ernest Louwes wordt veroordeeld en in hoger beroep weer vrijgelaten. Na een DNA-vondst verdwijnt hij opnieuw achter de tralies. Vechtend met agenten wordt hij de rechtszaal uitgebonjourd. Maar er zijn veel meer personen gemoeid met dit verhaal, waarvan Maurice de Hond er dus één is.

Kritiek op Maurice de Hond na De Veroordeling

De Veroordeling verscheen al een tijd geleden in de bios, maar nadat de film gisteravond op tv te zien was, barst het kritiekkannon helemaal los. In de zaak rond de dood van weduwe Wittenburg komt namelijk ook opeens klusjesman Michaël de Jong in beeld, vooral door toedoen van Maurice de Hond. Hij weet zeker dat de klusjesman de moordenaar is en niet Louwes. De opiniepeiler wordt steeds meer een opiniemaker. Op de landelijke tv doet hij meerdere keren zijn verhaal en veel landgenoten sleept hij mee in zijn eigen zekerheid. Een mediahetze is het gevolg. Veroordeeld wordt De Jong nooit, maar wel in steeds meer hoofden van buitenstaanders. Zijn leven en dat van zijn vrouw Meike wordt – tot op de dag van vandaag – een hel.

De Hond is zelfs veroordeeld door de rechter vanwege dit hele debacle. Hij mag nooit meer in het openbaar zeggen dat de klusjesman de schuldige is. De Hond moest Michaël de Jong een voor Nederland ongekend hoge schadeloosstelling van 30.000 euro betalen. En het is vooral dit deel van het verhaal dat veel kijkers van De Veroordeling bijblijft. Op social media reageren ze dan ook volop, vooral richting De Hond. „Wat heeft Maurice de Hond een hoop ellende op zijn geweten”, is bijvoorbeeld de mening van een kijker. Een ander: „Wow… Waarom is Maurice de Hond eigenlijk nog niet gecanceld?” Een greep uit de reacties van kijkers:

Ook Claudia de Breij komt in De Veroordeling voor, hetzij in mindere mate. Maar toch vond ze haar rol zodanig groot dat ze zich genoodzaakt voelde er een column over te schrijven. Dat deed ze al toen de film net in de bioscoop verscheen, maar volgens haar is die nog steeds van belang. De Breij maakte na de uitspraak van de rechter op tv namelijk een grappig bedoeld maar bijzonder pijnlijk item met De Hond en zong hem zelfs toe. Hieronder haar reactie:

De Veroordeling op tv gemist? Kijk ‘m hier terug

Zoektocht naar slachtoffers gecrasht vliegtuigje gaat verder, kledingstukken gevonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel kritiek op Maurice de Hond na vertoning De Veroordeling op tv
Sluiten