Freek de Swart
Freek de Swart Televisie 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Misleidende’ finale Million Dollar Island zorgt voor woede op Twitter

Kijkers van Million Dollar Island zijn niet te spreken over de grote finale van het SBS 6-programma. In plaats van de beloofde prijzenpot van 1 miljoen euro gingen de drie finalisten uiteindelijk naar huis met ‘slechts’ een gezamenlijke 170.000 euro. Een bedrag dat de deelnemers bij elkaar sprokkelden via een spelconstructie die erg deed denken aan Miljoenenjacht. Een tv-quiz waarbij de spelers ook zelden een bedrag met zes nullen winnen.

Het programma, bedacht door John de Mol, krijgt er op Twitter dan ook flink van langs. Zo wijzen sommige mensen erop dat de totale prijzenpot van het programma maar 990.000 euro is. Een bedrag dat realistisch gezien nooit te winnen was door een enkel persoon. Verder vonden veel twitteraars het openen van de geldkoffers saai om naar te kijken en niet passen bij de rest van het format. Een aantal volgers van het programma spreekt dan ook van misleiding en zegt zich belazerd te voelen.

‘Misleidende’ finale Million Dollar Island

Helemaal onverwacht is deze uitkomst tegelijk niet. Eerder liet presentator Dennis van der Geest aan Metro al doorschemeren dat de prijs verdeeld zou worden over meerdere deelnemers. De oud-judoka sprak verder van een chaotisch en bizar sociaal experiment.

En bizar en chaotisch: dat was het zeker, op momenten. De emoties liepen in de finale dan ook hoog op. Zo moesten de kandidaten gisteren bijvoorbeeld een proef voltooien die wel erg leek op een Expeditie Robinson-proef. Ze moesten een toren bouwen van vijf verdiepingen, die op een wiebelend plankje staat. Met een touw houd je dat in evenwicht, maar dat is niet gemakkelijk. En als de toren valt, moet je helemaal opnieuw beginnen.

De allerlaatste ‘proef’ was gemakkelijker en leek dus nogal op Miljoenenjacht. De kandidaten moesten namelijk allerlei kistjes openen en elk kistje was 10.000 euro waard. In drie kistjes zaten echter bommen. Vond je zo’n bom, was je alles kwijt. Géén van de kandidaten kon dus een miljoen winnen. De uiteindelijke ‘winnaar’, Remy, ging er met de hoogste prijs vandoor. Hij opende twaalf kistjes en won 120.000 euro. Dat is precies wat er in het verkeerde keelgat schiet van kijkers. „Vuile leugenaars”, klinkt een reactie bijvoorbeeld. „Je gaat dus weet ik veel hoe lang op een eiland zitten om een miljoen te winnen, en blijkt in de finale dat je dat wel op je buik kan schrijven. Wie geeft zich hier nog voor op volgend jaar?”, vindt een ander.

Tweede seizoen

Alle kritiek ten spijt, de laatste uitzending van Milion Dollar Island is wel redelijk gevolgd. Met zo’n 470.000 kijkers was het na Hart van Nederland het best bekeken SBS-programma op zondag. Verder zal de afvalrace op het onbewoonde eiland binnenkort ook te zien zijn bij NBC in de Verenigde Staten. Talpa heeft zelf ook nog vertrouwen in het format. Het mediabedrijf zoekt namelijk nu al deelnemers voor een tweede seizoen dat in het najaar van start moet gaan. Je hiervoor aanmelden kan hier.

Hier een greep uit de reacties van kijkers:

Of alle kritiek op Million Dollar Island terecht is? Kijk het programma hier terug en oordeel zelf.

Dit zijn de kandidaten voor de zomereditie van De Slimste Mens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Misleidende’ finale Million Dollar Island zorgt voor woede op Twitter
Sluiten