Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 1 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

Stella Bergsma vond andere deelnemers De Verraders veel enger dan een proef

Fans hebben er naar uit gekeken en ze worden bediend: De Verraders is vanavond terug op RTL 4. De deelnemers aan het spelprogramma vol leugens en verraad zijn divers en veelal uitgesproken. Wat te denken van schrijfster Stella Bergsma? Metro sprak met haar.

Stella Bergsma is een van de achttien bekende Nederlanders die strijden voor 40 kilo zilver. Veel kijkers van De Verraders van het eerste uur hebben maar wat veel zin in het tweede RTL 4-seizoen (er was in het afgelopen najaar ook nog een speciale Videoland-editie). Zo ook bij Metro. We zagen de eerste aflevering die vanavond te zien is, onder meer met alle deelnemers en ook programmadirecteur Peter van der Vorst. Hij is maar wat trots op De Verraders en het kijkcijfersucces: „Bij een pitch heette het nog Het Verraad van Marrakech en speelde het zich af in de woestijn. Toen zag ik het nog niet. Maar met deze versie heb ik acht van mijn RTL-collega’s kunnen overtuigen door De Verraders in mijn achtertuin te spelen. We konden elkaar al snel niet meer normaal aankijken…”

Drieluik over De Verraders

Deze week een drieluik op weg naar de start met verraders en getrouwen. Na Dionne Slagter en Stefano Keizers is nu Stella Bergsma aan het woord. We hoorden haar op weg naar Zuid-Limburg al snel roepen dat ze bang was geen enkele andere deelnemer te kennen. Hoe ging zij met hen en het programma om?

Hoe zit De Verraders ook alweer in elkaar?

Ken je De Verraders niet? Een groep bekende Nederlanders bewoont maximaal tien dagen lang een Limburgs kasteel. Enkele deelnemers zijn verraders, die elke nacht een getrouwe ‘vermoorden’. De getrouwen proberen aan een ronde tafel dagelijks de verraders te ontmaskeren. Steeds wordt iemand weggestemd, maar dat kan (per ongeluk) ook een eigen getrouwe zijn. De inzet na een web vol leugens, intriges, psychologisch gekonkel en verdachtmakingen uiteindelijk: die genoemde kilo of veertig aan zilver.

Viel het mee met je angst dat je misschien wel bijna niemand zou herkennen?

Stella Bergsma: „Dat viel heel erg mee. Ik kende de meeste mensen toch wel. Drie of vier niet denk ik. Het was heel leuk eigenlijk, een beetje schoolreisje-gevoel.”

Boek over sekte, dus opletten geblazen

In de eerste aflevering hebben deelnemers het over je boek en dat zij daar niet in willen komen. Hoe zit dat precies?

„Ik ben helemaal niet zo’n spelletjeshow-liefhebber, maar ik dacht ‘dít is interessant’. De Verraders gaat namelijk over groepspsychologie en groepsdynamiek. Dat wilde ik meemaken en kon ik gebruiken. Ik schrijf namelijk een boek over een sekte. De andere deelnemers dachten gelijk dat ik over hen ging schrijven, maar zo is het niet. Zij zijn helemaal niet belangrijk genoeg, haha. Het gaat mij om hoe groepsdynamiek werkt tussen mensen. Nou, daar ben ik echt wel achter gekomen en daar kan ik voor mijn boek van alles mee.”

Kende je De Verraders al?

„Ja, ik kende de reeks met Holly Mae Brood en Samantha Steenwijk en ik vond de sfeer interessant. Ik heb het niet van begin tot het einde gevolgd hoor, maar die sfeer: spannend, mysterieus. Lekker theatraal en er zit veel drama in. Ik houd van drama. Andere spelletjes zijn meer sportdagachtig. Dat is totaal niet mijn ding. Toen ik hiervoor gevraagd werd heb ik gelijk ‘ja’ gezegd.”

Ik denk dat ik er niet ver naast zit als ik zeg dat jij al dan niet gevraagd je mening graag geeft?

„Klopt!”

‘Ik zag op tegen een proef onder de grond of in een boom’

Is dat lastig in De Verraders omdat je dingen soms beter niet kunt zeggen?

„Ja. Zeker in de beginfase is het een goed idee om je een beetje gedeisd te houden. En tja, dat is niet mijn sterkste kant. Ik had daar niet echt bij stil gestaan. Eerlijk gezegd had ik me meer gefocust op de proeven, dat is ook een zwakke kant. Ik dacht ‘die mensen kan ik wel aan, da’s geen probleem’. Ik was te veel bezig met dat ik misschien onder de grond moest of in een boom ofzo. Dan ben ik een schijterd, oh wat zag ik daar tegenop. Maar ja, in het begin heb ik me wel even verkeken. Die andere deelnemers zijn eigenlijk veel enger dan zo’n proef.”

De Verraders RTL 4 deelnemers
Alle deelnemers van De Verraders 2022. Foto: William Rutten

Sommige deelnemers gaven tegenover Metro toe dat ze helemaal kapot De Verraders verlieten. Hoe zat dat bij jou?

„Kapot… nee. Ik voelde me meer raar ofzo. Mensen die jij sprak hadden waarschijnlijk slecht geslapen, maar ik had slaappillen meegenomen. Ik wist: je moet in De Verraders slapen, anders gaat het niet goed. Daar had ik rekening mee gehouden. De psycholoog zei tijdens de screening dat zij die slaappillen een heel goed idee vond.”

Als je diep sliep – mocht je een getrouwe zijn – dan hadden de verraders je ’s nachts kunnen vermoorden zonder wakker te worden…

„Haha, nou zo erg is het ook weer niet. Die pillen zijn voor mij gewoon een inslaper. Ik ben sowieso een slechte slaper. Nou ja, slapen kan ik goed, maar bij inslapen lig ik te malen en te denken. Altijd denk ik ‘hoe krijg ik mijn hoofd leeg?’ Ik heb echter ADHD, dus dat hoofd leegmaken lukt nooit.”

Met De Verraders weer een nieuwe tv-kant ontdekt

Vind je het leuk om nieuwe kanten op televisie te ontdekken? Je leek laatst in Vandaag Inside ook heel aardig op je plek.

„Ik vond het zó leuk daar. Met Johan Derksen ging het prima. Ik zag hem opleven en hij had er lol in. Maar ik denk dat René van der Gijp nog een beetje bang voor me is. Dat hoeft hij helemaal niet te zijn. René dacht volgens mij ‘wat is dat voor raar wijf?’ Dat denken veel mensen, maar je moet even aan me wennen. Dan komt het goed. Ik zou graag in Vandaag Inside terugkomen, want ik vind het een van de leukste talkshows.”

Je geniet dus van je gezicht op de buis?

„Zeker. Ik creëer zo ook een groter platform van mensen die misschien mijn boeken wel gaan kopen. En ik een nieuwe kant van mezelf. Als schrijver mag je alles opschrijven, maar ik vind het oprecht leuk om naast het schrijven mijn bekkie op tv te roeren. Ik houd ervan en vind het niet eng. En ja sorry, het verdient ook nog eens goed. Beter dan schrijfster zijn, tenzij ik een echte bestseller schrijf natuurlijk.”

Stella Bergsma sluit lachend af: „Dat laatste ben ik met het boek over de sekte aan het doen trouwens.”

De Verraders is vanaf morgen elke vrijdag om 20.00 uur op RTL 4 te zien. Op Videoland kijken kan ook.

Echte horror: film-debuut Foo Fighters en Taylor Hawkins deze week in de bios

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stella Bergsma vond andere deelnemers De Verraders veel enger dan een proef
Sluiten