Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 4 apr 2022

Million Dollar Island stroomt leeg: ‘Eh, opgeven omdat er een verjaardag aan komt…?’

De ene na de andere deelnemer holt – nou ja, vaart – het Filipijnse eiland in tv-programma Million Dollar Island af. In de uitzending op SBS6 waren het gisteravond niet minder dan vijftien van de honderd kandidaten. Op naar huis, weg kans op geld. Twee senioren houden zich echter dapper staande, hoewel dat bij één van de twee op het randje was.

Kijkers, die overigens lekker knus en met genoeg eten thuis zitten natuurlijk, vinden dat het opgeven na twee weken soms wat al te gemakkelijk gaat. Zo gaat een verjaardag die in aantocht is als reden er bij de mensen niet in.

Wil je nog terugkijken? Niet verder lezen dan…

Honderd bandjes in Million Dollar Island

Hoe zit dat ook al weer in Million Dollar Island? SBS6 wist honderd Nederlanders bij elkaar te krijgen die voor twee maanden op een eiland in Azië wilden zitten. Daarmee worden elke zondagavond zo’n half miljoen kijkers vermaakt. Dat cijfer valt voor Talpa wat tegen, maar de mensen die kijken leven regelmatig fel mee. Op Million Dollar Island hadden de honderd kandidaten allemaal één bandje ter waarde van 10.000 euro om de pols. De inzet van het ‘overlevingsprogramma’ uiteindelijk: zij die het twee maanden volhouden, krijgen het bedrag dat zij op dat moment om hun arm hebben, uitgekeerd. Wie het eiland verlaat geeft zijn of haar polsbandje aan een ander. De door één of meerdere personen te winnen miljoen euro blijft zo altijd in het spel. „Het is een chaotisch en bizar experiment“, zei presentator Dennis van der Geest onlangs tegen Metro.

Bea en Harold houden stand

De een na de ander verlaat het programma dus. Soms – logisch – om een medische reden (en eenmalig ook een coronabesmetting), andere keren omdat thuis zo wordt gemist of zijn binnen twee weken ‘persoonlijke doelen gehaald’. Vorige week verlieten drie deelnemers ook noodgedwongen het eiland in de Stille Oceaan. Dennis van der Geest stuurde ze uit Million Dollar Island omdat de drie heren zich intimiderend en agressief hadden gedragen. Het bewijs daarvoor verscheen overigens niet in beeld.

In het programma is Bea uit Zwolle de oudste. Toen zij aan Million Dollar Island begon, was zij 71 jaar. Bea houdt dapper stand. Zij ‘koos een keer voor zichzelf’ en geniet van haar tijd, zo is vaak te zien. Heralth, ‘de piraat genoemd’, is ook een van de ouderen. Hij had het veel moeilijker dan Bea en had in zijn hoofd besloten om een van de opgevers te zijn. Heralth kampt met schulden en kan een geldprijs goed gebruiken, meldt hij telkens eerlijk. En wie sloeg een arm om z’n schouder, turend over de oceaan? Bea natuurlijk.

Opeens rijk in Million Dollar Island

Maar daar was plotseling ook Lien. Met vier polsbandjes was zij op dat moment de rijkste bewoonster van Million Dollar Island. Toch wilde zij naar huis en had besloten Heralth met de vier bandjes in één klap rijk te maken. „Omdat jij een vader voor me bent die ik nooit heb gehad”, legde de gulle geefster die haar vader al tien jaar niet heeft gezien uit. De reactie was onverwacht: „Dan heb ik nieuws voor je. Ik ga ook naar huis.”

Heralth, schrapend aan een kokosnoot: „De verjaardag komt ‘eran’, de trouwdag. De eerste verjaardag van die kleine jongen, die wil ik sowieso niet missen. Maar ja, ik zit hier.” Toch zette de lieve actie van Lien Heralth aan het denken. Bij de ‘eilandraad’ – excuus voor de Expeditie Robinson-term – bleek de man met opvallende baard niet een van de vijftien opgevers te zijn. Nee, Heralth is nu met 50.000 euro aan bandjes een van de twee rijksten van Million Dollar Island.

Reacties op de uitzending van gisteren – en de redenen om op te geven in het bijzonder – op een rij:

Million Dollar Island terugkijken? Dat kan hier.

Perfectionist Soy Kroon van The Passion en Costa!! tot zwaar stuk over Auschwitz

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Million Dollar Island stroomt leeg: ‘Eh, opgeven omdat er een verjaardag aan komt…?’
Sluiten