Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wederom genieten met Dwars door de Lage Landen: ‘Ze mogen heel Europa doorstappen’

Er werd weer gesmuld van het programma Dwars door de Lage Landen. Met meer dan 1,1 miljoen kijkers komt het programma, waarin de Vlamingen Arnout, Philippe en Ruben Vlaanderen en Nederland te voet doorkruisen, op de derde plek van best bekeken programma’s te staan, meldt Stichting Kijkonderzoek. Ook deze aflevering zat boordevol mooie landschappen en toevallige ontmoetingen.

Samen met twee vrienden, camera- en geluidsmannen Philippe Niclaes en Ruben Callens, wandelt programmamaker Arnout Hauben van Oostende tot Pieterburen. De 900 kilometer lange tocht brengt hen vanaf deze aflevering definitief in Nederland. Arnout, Ruben en Philippe komen aan in Limburg, waar ze de Sint-Pietersberg beklimmen en tot het officiële eindpunt van het Pieterpad komen. Het Pieterpad is het wandelpad dat de drie tot het uiterste noorden van Nederland zullen volgen, met nog 500 kilometer te gaan.

Dwars door de Lage Landen in Limburg

In Maastricht bezoekt Hauben het Sint-Pieter fort. „Het is mede dankzij dit fort dat Maastricht vandaag in Nederland ligt, en niet in België”, vertelt hij. De geschiedenis van de Belgische Revolutie ligt in het fort. Hauben ontdekt het labyrint met meer dan 200 kilometer aan ondergrondse tunnels, die ook in de Tweede Wereldoorlog benut werden. „De 760 belangrijkste schilderijen van Nederland lagen hier”, vertelt een gids. „Waaronder de nummer één: De Nachtwacht.”

De twintigste wandeldag breekt aan en brengt het gezelschap langs een perenboer, én langs vele andere Pieterpad-wandelaars. Ook blijkt dat Hauben Nederlands bloed heeft. Daarover zegt hij: „Voor ik op deze tocht vertrok, vertelde mijn vader me trots dat ik ook Nederlands bloed heb. Mijn betovergrootouders zijn geboren, getogen en begraven in Sittard.” Daar bezoekt Hauben het graf van zijn betovergrootouders dan ook. „Het is de eerste keer dat ik in Sittard ben, en het is de eerste keer dat ik de verbondenheid met de Lage Landen letterlijk door m’n aderen voel stromen.”

Emotionele geschiedenis

Na Sittard trekken Hauben en zijn vrienden naar Montfort, wanneer ze onderweg per toeval een wijkagent treffen op zijn racefiets. De agent vertelt een verhaal over de Tweede Wereldoorlog-bombardementen in het dorp, en dat is nou precies waar de Vlamingen zo benieuwd naar waren. Eenmaal in het dorp gaan ze langs bij Mientje, een oude vrouw die als kind de bombardementen heeft overleefd. Ze vertelt een emotioneel verhaal over toen ze thuis met haar familie werd geraakt door een voltreffer: „Ik huilde om mijn moeder, want ik wist dat ze dood was. Ze viel achter mij, dood.”

‘Ze mogen wat mij betreft heel Europa doorstappen’

Het eind van de tocht in deze aflevering van Dwars door de Lage Landen blijft voor Hauben en zijn gezelschap echter niet droog. Een zomerse plensbui dwingt hen te schuilen bij een boer. „Met u willen we geen problemen”, lacht Hauben. En daarmee is de vijfde aflevering van Dwars door de Lage Landen ten einde. Kijkers hebben weer genoten, en hebben niks anders dan positieve woorden voor het wandelprogramma: „Televisie waar je blij van wordt”, zegt een kijker.

Bij een vorige aflevering waren kijkers van mening dat Dwars door de Lage Landen een ‘simpel idee’ is, maar „perfect uitgewerkt”.

De vijfde aflevering van Dwars door de Lage Landen terugkijken kan hier

Kijkers vallen Joep van Married at First Sight aan: ‘Sneu mannetje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wederom genieten met Dwars door de Lage Landen: ‘Ze mogen heel Europa doorstappen’
Sluiten