Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 13 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Arjen Lubach over persveiligheid, van ‘slap verhaal’ tot ‘beste tot nu toe’

Dat steeds meer journalisten in Nederland te maken krijgen met geweld, bedreigingen of agressiviteit is al even bekend. Arjen Lubach liet er in zijn avondshow gisteravond zijn licht op schijnen. „We zijn blijkbaar zo ver dat ik hier moet vertellen om geen verslaggevers in elkaar te beuken.”

Vandaag komt een nieuw rapport van een internationale onderzoekscommissie naar buiten over de veiligheid van journalisten in Nederland. In de rubriek ‘En nou is het afgelopen’ in De Avondshow met Arjen Lubach ging de televisiepresentator daar alvast op in. „Want dat het steeds erger wordt, staat vast.” Zijn item maakt heel wat reacties los, maar ze zijn niet allemaal even positief.

Voorbeelden genoeg van agressie tegen journalisten

Vorig jaar bleek uit een rondgang langs journalisten dat 8 op de 10 eens te maken heeft gehad met agressie of geweld. Voorbeelden zijn er genoeg, aldus Arjen Lubach. Hij verwijst onder meer naar het geweld tegen een verslaggever van PowNews en Rijnmond. Ook laat hij beelden zien van twee mannen die een molotovcocktail in het huis van een Groningse journalist gooien.

Verder noemt hij een incident waarbij een cameraploeg van de NOS belaagd werd. Een bewaker van die ploeg journalisten kreeg een bijtende vloeistof in zijn gezicht. „De NOS neemt dus al een beveiliger mee”, laat Arjen Lubach zijn ongenoegen blijken.

Journalisten maken zichzelf onherkenbaar

„En andere tactieken om niet in elkaar geslagen te worden, zijn om je onherkenbaar te maken als journalist”, gaat hij verder. De NOS en Omroep Brabant hebben bijvoorbeeld hun logo’s van hun busjes gehaald. „Dus als je nu een wit busje ziet staan, moet je je maar afvragen of het om een loodgieter of journalist gaat.”

Journalisten verzinnen nog meer manieren om onherkenbaar te zijn. „Ze gebruiken geen plopkap en filmen zonder licht.” En als het écht gevaarlijk wordt, sturen ze alleen de plopkap:

In enkele gevallen maakt de NOS zelfs gebruik van nepverslaggevers bij demonstraties om mensen af te leiden. „Hoe worden die mensen geworven?”, vraagt Arjen Lubach zich af. „Lijkt me heel gek. Heb je het net niet gered op de school voor de journalistiek en kun je hard rennen? Dan zoeken we jou.”

Arjen Lubach: ‘Juist boze burgers hebben belang bij journalistiek’

Omdat journalisten meer gevaar lopen, is PersVeilig opgericht. Dat is een initiatief om verslaggevers tips te geven over hoe ze veilig hun werk kunnen doen. In De Avondshow met Arjen Lubach komt een filmpje van die organisatie voorbij, waarbij een oud-oorlogsverslaggever tips geeft over steekwerende vesten. Arjen Lubach heeft een van de aangeprezen vesten online opgezocht. „En wat blijkt: 0 beoordelingen van gebruikers. Hmm… bij steekwerende vesten lijkt me dat niet per se een goed teken”, zegt hij met een knipoog.

Alhoewel hij er grappen over maakt, is Lubach erg serieus. „Juist voor de boze burgers is het zo belangrijk dat journalisten hun werk kunnen doen. Dan worden alle geluiden gehoord en blijven we in gesprek. En dat is soms ook heel grappig”, wijst hij op een interview met een complotdenker door NH Nieuws.

Zie hieronder de rubriek van Arjen Lubach, met rond 6:36 het interview.

Veel wisselende reacties op item van Arjen Lubach

Arjen Lubach krijgt veel reacties op zijn item. „Dit is denk ik het beste segment van de gehele avondshow tot zover”, schrijft iemand onder de YouTube-video. „Omdat het een heel belangrijk punt aankaart. De democratie is al een tijdje achteruit aan het slippen en een vrije pers is één van de belangrijkste elementen om dat te voorkomen”, reageert een kijker daar instemmend op.

Anderen zijn het daar niet mee eens: „Beetje een slap verhaal. Geweld is nooit goed, maar deze onvrede naar de media komt ergens vandaan, praat dan daar ook eens over. Pas dan kun je het probleem oplossen”, reageert een kijker.

Kijkers over ‘Amerikaans’ programma Arjen Lubach: ‘Dat was echt irritant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach over persveiligheid, van ‘slap verhaal’ tot ‘beste tot nu toe’
Sluiten