Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Men vreest aan talkshowtafels voor opkomst gemeenteraadsverkiezingen: ‘Vertrouwen politiek daalt’

We mogen vandaag, en ook al gisteren en eergisteren, naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de talkshowtafels van Jinek, Op1 en VI Vandaag werd het belang van deze verkiezingen besproken. Al vreest men voor de opkomst van vandaag. „Het vertrouwen in de politiek daalt.”

Gisteren was het verkiezingsdebat waar de grote politieke kopstukken als Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Geert Wilders (PVV), ontbraken. Opiniepeiler Gijs Rademaker vertelt bij Jinek dat de kwestie in Oekraïne een „negatieve” invloed heeft op de verkiezingen. Waarom? Nederlanders zagen minder van de campagnes of verdiepten zich minder. Wel blijkt dat de oorlog van invloed is op de waardering voor het stemrecht.

Gemeenteraadsverkiezingen besproken aan talkshowtafels

Rademakers concludeerde gisteren welke onderwerpen leven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wonen, natuur, energie, veiligheid en armoede blijken de belangrijkste thema’s. Opvallend is dat het thema zorg buiten deze top-5 valt, na twee jaar pandemie.

Oekraïne-kwestie invloed op gemeenteraadsverkiezingen

Bij Op1 vertelt politiek commentator Joost Vullings niet veel wijzer te worden van het afgelopen verkiezingsdebat. Hij zag liever een debat tussen lokale en landelijke politici. „Gemeentes hebben heel weinig geld. Dat heeft te maken met vooral de keuzes die in Den Haag worden gemaakt. Den Haag bepaalt wat gemeentes grotendeels mogen en moeten doen.”

Later in de uitzending van Op1 vertelt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra dat hij door de Oekraïne-kwestie minder aandacht kon besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen. „Het gaat in de eerste plaats over de oorlog. Daar is begrip voor dat de normale campagne-activiteiten bij iedereen, maar ook bij mij, moeten wijken.” Zo vertelt de minister dat hij de afgelopen periode geen tijd had om zich bijvoorbeeld te verdiepen in de thema’s in zijn eigen gemeente Bussum.

VI-mannen vrezen voor opkomst

Bij de VI-mannen kwamen de gemeenteraadsverkiezingen ook ter sprake. Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee verwachten de slechtste opkomst ooit voor deze verkiezingen. „Historisch laag”, noemden ze het. Dat wijten ze aan de oorlog in Oekraïne. Maar Derksen legt uit dat je van deze lokale verkiezingen meer merkt dan „wat er in Den Haag beslist wordt”.

Ook bij Jinek komt de lage opkomst ter sprake. „Zes miljoen mensen”, volgens de presentatrice. Volgens RTL-verslaggever Floor Bremer speelt de Oekraïne-kwestie daarin mee, maar ook daalde het vertrouwen in de politiek.

Vandaag mogen 13,6 miljoen mensen naar de stembus. 334 gemeensten doen daaraan mee. De stemlokalen zijn vandaag van 07.30 tot 21.00 uur open.

Kritiek op Jinek

Gisteren klonk er kritiek op Jinek en haar talkshowgasten Derk en Tom Sauer die vaak de Oekraïne-kwestie aan tafel duidden. Volgens kritische journalisten en Ruslandkenners hebben de Sauers banden met de Russen en een dictator.

De aflevering van Jinek vind je hier, de uitzending van Op1 bekijk je hier en VI Vandaag kijk je hier terug. 

Laatste coronamaatregelen vervallen: geen thuiswerkadvies en mondkapjes in ov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Men vreest aan talkshowtafels voor opkomst gemeenteraadsverkiezingen: ‘Vertrouwen politiek daalt’
Sluiten