Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Televisie 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jinek-kijkers walgen van ‘losgeslagen idioot’ Ronald de Boer: ‘6000 doden? Totale onzin’

Oud-voetballer Ronald de Boer is op social media flink door de mangel gehaald na uitspraken over het WK in Qatar. De Boer was te gast bij Humberto Tan, die inviel voor Eva Jinek in het programma Jinek, om te reageren op uitspraken van bondscoach Louis van Gaal.

Van Gaal had, net als talloze andere mensen binnen en buiten de voetbalwereld, kritiek op het organiseren van een WK in Qatar, dat in november en december wordt gehouden. De bondscoach van het Nederlands elftal noemde het „belachelijk. We gaan in een land spelen om ‘het voetbal daar te laten ontwikkelen’. En dat doe je door een toernooi te organiseren in dat land. Dat is al bullshit. Het gaat om geld, commerciële belangen. Dat doet ertoe bij de FIFA”, zei Van Gaal ongenuanceerd.

Overigens legden wij gisteren de stelling ‘de voetbalwereld krijgt nooit een moreel kompas’ voor aan de experts uit ons Metro-panel. Lees hier wat zij vinden.

De Boer over WK-doden: ‘Er gaan nou eenmaal mensen dood’

Volgens De Boer zei Van Gaal dat vooral om „op de berg te schijten. Hij wilde zijn zegje doen, dan was hij er maar vanaf.” Desondanks blijft de kritiek op het WK in Qatar gaande, vooral ook vanwege het grote aantal doden dat er volgens onderzoeksrapporten is gevallen bij het bouwen van de stadions. Naar verluidt vielen tussen 2010 en 2020 zeker 6500 doden, dat zouden arbeiders zijn die het WK mogelijk maken.

Ronald de Boer, ambassadeur van het WK in Qatar, reageert daar bij Jinek stellig op. „6000 doden? Echt totale onzin. Ze hebben alle mensen die daar in tien jaar tijd zijn overleden, op één hoop gegooid. Van lerares tot schoonmaakster, van hotelmedewerker tot mensen op de bouw. Er gaan nou eenmaal mensen dood. Dat is heel triest, maar het gebeurt.”

‘Aantal doden WK Qatar uit verband gerukt’

De duizenden doden die bij het bouwen van de stadions zouden zijn gevallen, zijn volgens Ronald de Boer cijfers die „uit zijn verband zijn gerukt. Er zijn zeker doden gevallen, maar ze geven het gevoel dat mensen van stadions afvallen door de hitte. Dat is niet zo.”

Daarnaast wil de ambassadeur ook de positieve kant van het WK-verhaal in Qatar benadrukken. „Juist door het voetbal zijn er veel dingen veranderd in Qatar, in positieve zin. Het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van de werknemers rondom het WK is vele malen verbeterd… De huidige emir is een man met een goed hart die het beste wil voor iedereen die in Qatar woont en werkt.”

De Boer gefileerd door Jinek-kijkers: ‘Losgeslagen idioot’

De uitspraken van De Boer schoten bij veel kijkers van Jinek in het verkeerde keelgat. Kijkers noemen het een ‘gênante vertoning’, ‘walgelijk’ en ‘losgezongen van de realiteit’. „Ronald de Boer. Serieus. Er gaan onder normale omstandigheden geen duizenden mensen dood door het werken aan een bouwproject. Ook niet in een periode van tien jaar”, zegt een twitteraar.

Het wordt De Boer vooral niet in dank afgenomen dat hij ‘het aantal doden bagatelliseert’. „Zou De Boer misschien betaald worden door de emir van Qatar met zijn goede hart?”, vraagt iemand zich af. Een ander noemt de oud-voetballer ‘een losgeslagen idioot’.

Wil je de aflevering van Jinek met Ronald de Boer terugkijken? Dat kan hier.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De voetbalwereld zal nooit een moreel kompas krijgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jinek-kijkers walgen van ‘losgeslagen idioot’ Ronald de Boer: ‘6000 doden? Totale onzin’
Sluiten