Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 22 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Na negatieve reacties op Uitstel van Executie, veel bijval voor kandidate

De aflevering van Uitstel van Executie van gisteravond riep nogal wat gemengde reacties op. Sommige tv-kijkers keken kritisch naar de financiële situatie van de Brabantse Lieve. Maar daarna nemen anderen het voor haar op en geven de negatieve Twitterreacties, wat hun betreft, aan wat voor taboe er rust op geldproblemen.

Gisteravond legde Uitstel van Executie de schrijnende financiële situatie van Lieve uit het Brabantse Helmond op tafel. Ze verloor een kindje, kreeg uiteindelijk een gezonde baby, emigreerde naar Curaçao, maar kwam ook weer terug naar Nederland. Na alle perikelen strandt Lieve haar relatie en ineens is zij alleenstaande moeder. Wat begint met rekeningen die ze niet kan betalen, loopt op tot hoge schulden. Lieve staat als fraudeur in de boeken omdat ze doorwerkte terwijl ze een uitkering ontving. Haar dochtertje wordt ziek en Lieve moet gedwongen thuisblijven. Ze leeft van toeslagen en schenkingen van haar ouders.

Schulden en financiële stress

De Brabantse maakt inmiddels haar brievenbus niet meer open. Ze is momenteel niet in staat om te werken door alle financiële stress. De deskundigen in het programma willen Lieve toch helpen. Financieel expert Eef van Opdorp blijkt degene die de boel gaat aanpakken. Kijkers prijzen de strijdlust van Eef. „Erger wordt het niet, het kan alleen maar beter worden”, zegt de financieel expert. Haar optimistische aanpak valt bij veel kijkers in de smaak.

Gemengde reacties op Uitstel van Executie

Naast orde in de financiële situatie, pakken de experts ook de woning aan (een huurwoning). Nadat een deel van de geldzorgen bij Lieve worden weggenomen, blijkt dat zij een Instagram-account bijhoudt met haar dochter een daarop kooktips deelt.

Kritische kijkers kaarten de leefsituatie van Lieve aan. Zo verbazen ze zich over haar particuliere huurwoning, haar auto en het feit dat ze rookt. Dat lieve niet werkt, roept ook vragen bij sommige kijkers op.

Andere kijkers prijzen vooruitgang Lieve

Maar volgens een groot deel van het kijkerspubliek oordelen mensen op Twitter wel erg makkelijk. Zo rust er volgens een kijker nog steeds een taboe op geldproblemen. En prijzen anderen de vooruitgang van Lieve en vinden ze haar deelname aan het programma dapper. Ook wordt volgens andere kijkers het contrast tussen Chateau Bijstand en Uitstel van Executie pijnlijk duidelijk.

Lieve blijkt een indrukwekkende CV te hebben. Met ervaring in het onderwijs en de horeca. Een financieel traject, een nieuwe keuken en een nieuwe baan brengen haar leven weer op de rit. Uiteindelijk blijkt dat de Instagram-pagina van Lieve  er na de uitzending duizenden volgers bij kreeg.

Wil je de hele uitzending van Uitstel van Executie terugkijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier. 

Verbaasde reacties op pijnlijke vragen bij First Dates: ‘Wat een romanticus die Tom’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.