Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 4 mrt 2022

Jinek-kijkers verdeeld over Oekraïne-verhaal oud-minister Defensie Voorhoeve: ‘Srebrenica?’

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve (76) schoof gisteravond bij Jinek. Hij vertelt vanuit zijn ervaring over de Oekraïne-kwestie en over een gezin uit Oekraïne dat hij recent onderdak bood. De reacties op zijn televisie-optreden zijn wisselend. Sommige prijzen zijn verhaal, terwijl anderen de oorlog in Srebrenica aanhalen.

Voorhoeve noemt de Russische president Poetin aan de talkshowtafel „een psychiatrische geval”. Iets wat volgens hem niet ongebruikelijk is in de wereldpolitiek. Hij vreest voor de Oekraïners en Europa. De oud-minister vertelt over het gevaarlijke karakter van Poetin. Die volgens hem liegt en bedriegt. Hij vergelijkt de Russische president met Hitler, oftewel „knettergek”.

Oud-minister Defensie over Oekraïne bij Jinek

De oud-minister hielp Oekraïense vluchtelingen en bracht een gezin onder in zijn eigen vakantiehuis in Duitsland. Hij reed zelf naar de Oekraïense grens op ze op te halen. Daarna kaart presentatrice Eva Jinek de val van Srebrenica in de jaren ’90 aan. Daar kwamen duizenden mensen om en het lukte het Nederlandse Dutchbat tijdens hun vredesmissie niet om die mensen te redden. Voorhoeve kon destijds rekenen op zware kritiek. In de documentaire Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat vertelden betrokken militairen kritisch over de rol van de Nederlandse regering en de Verenigde Naties.

Zelf omschreef Voorhoeve die tijd als „traumatisch”. Hij legt aan tafel uit dat tijdens die oorlog de communicatie tussen het Oosten en Nederland traag was. „Tegen de tijd dat wij in Den Haag wisten dat daar een massamoord was geweest, was die er geweest. Het was steeds achter de feiten aanlopen.” Hij had dit keer, als pensionaris, de mogelijkheid om een Oekraïens gezin te redden.

Kijkers prijzen Voorhoeve, maar ook kritiek

Jinek-kijkers lijken verdeeld over het optreden van Voorhoeve. Sommigen waarderen zijn heldere taal over Poetin. Ook zien zij aan hem dat hij geëmotioneerd raakt over de situatie in Oekraïne en het „trauma” van Srebrenica. Maar er klinkt ook kritiek op zijn verhaal over Oekraïne. Volgens andere kijkers faalde Voorhoeve als minister in de jaren ’90 en zijn verantwoordelijkheid voor Dutchbat.

Oekraïne-referendum

Later in de uitzending noemt Voorhoeve het referendum over Oekraïne dat in 2016 in Nederland plaatsvond „nep” en „gemanipuleerd” was. De meerderheid van de Nederlanders stemde toen tegen. Volgens Voorhoeve was dit een meerderheid omdat de meeste Nederlanders niet stemden.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.

Burenruzie escaleert bij Mr. Frank Visser met een rondvliegende bloempot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jinek-kijkers verdeeld over Oekraïne-verhaal oud-minister Defensie Voorhoeve: ‘Srebrenica?’
Sluiten