Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijkers ontroerd door vader-dochter reis in Mijn Vader de Gelukszoeker: ‘Prachtig’

Presentatrice Nadia Moussaïd, die je wellicht kent van Op1, vertelt in de driedelige docu-serie Mijn Vader de Gelukszoeker het verhaal van haar vader Alice, die als immigrant via vele landen naar Nederland kwam. Ze maakt de reis die hij aflegde samen met hem opnieuw. En kijkers zijn ontroerd en onder de indruk van het verhaal van het duo.

Alice kwam eind jaren 70 illegaal vanuit Marokko naar Schiedam, maar doorkruiste verschillende landen om hier te komen. Dochter Nadia legt dezelfde reis met hem af, op zoek naar zijn verhaal. Op reis ontdekt ze hoe moeilijk haar vader het had als immigrant in Europa.

Immigranten doen verhaal in Mijn Vader de Gelukszoeker

Ze komen in Parijs, Noord-Italië, Barcelona en het Marokkaanse Tanger en spreken tijdens hun reis andere immigranten die net als Alice door Europa trokken. De docu-reeks begint in Parijs, waar vader Alice op 17-jarige leeftijd terecht kwam. Zonder papieren, zonder familie, bang voor politie en verklikkers.

Hoewel de stad Parijs voor velen bekend staat als de stad van de vrijheid, leven veel immigranten hier in armoede. Nadia interviewt verschillende immigranten. Sommigen nog steeds op de straat, anderen vonden hun weg naar succes. „Ik wil Westerse mensen vragen om zich in hen te verplaatsen. Stel je voor welke wegen ze aflegden, welke zeeën ze overgingen en de gevaren die ze trotseren”, vertelt een van hen.

Emotionele reis van vader en dochter raakt kijkers

Een andere immigrant vertelt dat veel jonge mannen hopen op een betere toekomst in Europa. Maar dat vaak problemen, armoede en drugs op de loer liggen. Ook vader Alice herkent zich in deze verhalen. Nadia kan haar tranen niet bedwingen. Dat mensen zo moeten leven, vaak na een levensgevaarlijke oversteek over zee. Ook vertelt vader Alice dat hij werd gedwongen om te stelen. „Ik jatte om te eten.”

Vader en dochter leggen een emotionele route af en kijkers zijn ontroerd door hun band en verhaal. „Dit moet je kijken”, „interessant en ontroerend” en „de moeite waard”, klinken sommige reacties.

De volgende afleveringen van Mijn Vader de Gelukszoeker zijn op zondag om 20.25 uur op NPO 2 te bekijken.

Wil je de hele aflevering van Mijn Vader de Gelukszoeker zien? Je vindt die hier

Boer Zoekt Vrouw-kijkers stellen mening bij over veelbesproken Maud en smullen van ‘flirt’ Wendy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kijkers ontroerd door vader-dochter reis in Mijn Vader de Gelukszoeker: ‘Prachtig’
Sluiten