Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op Jinek en ‘hypocriete Sauers’ als talkshowgasten: ‘Zaken met Russen en dictator’

Eva Jinek en haar talkshowgasten Derk Sauer en zoon Tom Sauer krijgen er op Twitter van langs. Waarom? Sauer en zijn familie duiden vaak de invasie van Rusland in Oekraïne. Maar er klinken geluiden dat ze nauwe banden hebben met een Tsjetsjeense dictator en andere Russische zaken.

Journalist en Ruslandkenner Derk Sauer schoof de afgelopen tijd vaak bij Jinek aan om over Oekraïne te praten. De afgelopen dagen gaat het bij Jinek aan tafel veel over de oorlog in het oostblok. Sauer pleitte onder meer voor hard ingrijpen en hij sprak veelal over de schrijnende situatie in Oekraïne. Ook zijn zoon Tom Sauer reageerde op de kwestie, zoals afgelopen vrijdag. Derk Sauer woont jarenlang in Rusland met zijn gezin, maar is nu (voorlopig) terug. Daar richtte hij een mediabedrijf op.

Olaf Koens haalt uit naar familie Sauer op Twitter

In de uitzending van Jinek van afgelopen vrijdag kwam RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens aan het woord. Na zijn duiding over de situatie in het oostblok, deed Tom Sauer zijn verhaal. Hij vertelde over het feit dat hij uit Moskou vluchtte. En hij kan, naar eigen zeggen, „nergens anders aan denken dan het leed dat die mensen nu wordt aangedaan. Zonder enige reden”.

Vandaag haalt verslaggever Koens uit naar zoon Tom Sauer op Twitter. Hij bestempelt zijn televisie-optreden als hypocriet en noemt dictator Ramzan Kadyrov op. Deze bondgenoot van president Poetin is aan de macht de macht in Tsjetsjenië en zou zich nu tegen Oekraïne keren. Koens deelt een foto waar de jonge Sauer op te zien is die in 2011 als tolk werkte. Ook voetballer Ruud Gullit was hierbij betrokken.

Kritiek op Jinek

En die onthulling maakt nogal wat tongen los op het social media-platform. Een aantal journalisten en Ruslandkenners sluiten zich aan bij de tweets van Koens. Vader en zoon worden meerdere keren weggezet als „hypocriet”. Zo stelt ex-Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker dat ze nauw contact hadden met Russische Poetin-oligarchen en Tom Sauer geld aannam van een dictator. „Bloedgeld”, welteverstaan.

Ook de talkshow-redactie van Jinek wordt niet gespaard.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Jinek-kijkers verdeeld over Oekraïne-verhaal oud-minister Defensie Voorhoeve: ‘Srebrenica?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kritiek op Jinek en ‘hypocriete Sauers’ als talkshowgasten: ‘Zaken met Russen en dictator’
Sluiten