Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Half Holland Dakloos brengt ‘pijnlijke’ woningproblematiek in beeld: ‘We zijn fucked’

Seks in ruil voor een woning, een huurbaas die niks doet aan dreigende koolmonoxide in de cv-ketel en een 21-jarige pandjesbaas die tienduizenden euro’s overbiedt op de huidige woningmarkt. Uit de aflevering van Half Holland Dakloos van gisteravond blijkt hoe pijnlijk de woningproblematiek in Nederland is.

Yora Rienstra neemt de huidige woningmarkt onder de loep voor haar VPRO-programma Half Holland Dakloos, zelf lukt het haar ook niet om een woning te krijgen in Amsterdam. Maar vooral jongeren blijken de pineut, oftewel de „pechgeneratie”.

Half Holland Dakloos geeft pijnlijk beeld van woningproblematiek

De interviews van Rienstra geven aan hoe schrijnend de situatie is. Studenten die tienduizenden euro’s aan studieschuld hebben en huisjesmelkers die die markt uitbuiten. Zo vertelt een student: „Ik droom van een huis in dit land, maar dromen zijn toch bedrog.”

Studenten betekenen voor pandjesbazen „kassa”. Een kamer van gemiddeld 600 euro per maand verhuren aan studenten is makkelijk geld verdienen. En dan is het nog maar de vraag hoe die kamer eruit ziet. Studente Iris vertelt bijvoorbeeld over het achterstallige onderhoud in haar studentenhuis. De kachel doet het niet en de huurbaas trekt zijn handen ervan af. Een controle van een monteur toont aan dat koolmonoxide-gevaar dreigt, maar ingrijpen doet de huurbaas niet. Rienstra schrikt van de ontdekking.

Studenten de pineut op woningmarkt

Maar ook internationale studenten blijkt Amsterdam geen woongenot te bieden. Op een camping vertoeven meerdere studenten om in Amsterdam te kunnen studeren. De internationale studenten leggen uit dat ze vreemde en soms gevaarlijke kapriolen uithalen voor een kamer. Onder meer student Julia Kordaczuk legt uit dat verhuurders haar een kamer aanboden in ruil voor seks.

Later in de uitzending gaat Rienstra langs bij de 21-jarige pandjesbaas Charlotte. Zij probeert starters op de woningmarkt te helpen door huurders de mogelijkheid te geven om een woning terug te kopen. Maar sommige kijkers hebben ook vraagtekens bij haar werk. De pandjesbaas rijdt op haar 21ste een kostbare auto en praat over een anonieme „geldschietende partner”.

Discussie onder kijkers

Op Twitter barst na de uitzending een discussie los. Want het programma toont aan hoe slecht het met de woningmarkt gesteld is in Nederland. Sommige twitteraars halen uit naar beleggers en het overheidsbeleid. Al blijft niet iedereen even aardig op het social media-platform. En zelfs Oekraïense vluchtelingen krijgen de schuld.

Wil je de hele uitzending van Half Holland Dakloos bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Eva Jinek en kijkers tot tranen geroerd door gezin dat Oekraïense vluchtelingen opvangt: ‘Bijzonder’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Half Holland Dakloos brengt ‘pijnlijke’ woningproblematiek in beeld: ‘We zijn fucked’
Sluiten