Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Alwéér kritiek op Chateau Bijstand: ‘225 euro per week is geen bijstand’

Televisieprogramma Chateau Bijstand blijft de gemoederen bezighouden. Het SBS6-programma, waarin de Meilandjes hun luxueuze leven een maand lang inruilen voor een leven in de bijstand, kreeg de afgelopen tijd al van alle kanten kritiek. Ook de derde aflevering van gisteravond gaat niet zonder ophef voorbij. „Dit geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid.”

Kijkers zijn niet te spreken over het bedrag dat de Meilandjes wekelijks kunnen besteden. Het gaat om een bedrag van 225 euro, maar dat is naar de mening van kijkers veel te veel en vormt geen goede afspiegeling van de werkelijkheid. „Er zijn gezinnen in Nederland die met 70 euro per week moeten rond komen. Schande om dit bijstand te noemen.”

De Meilandjes en de programmamakers houden overigens vol dat het bedrag precies overeenkomt met het bedrag dat bijstandsgerechtigden op hun rekening gestort krijgen.

https://twitter.com/EpsonXP205/status/1508710137204297731

https://twitter.com/Melislambooy/status/1508534663597502474

Eerder ook al kritiek op Chateau Bijstand

Het zijn niet de eerste kritische noten over Chateau Bijstand. Ook de eerste twee afleveringen gingen niet zonder de nodige reacties voorbij. Eind vorig jaar, toen Chateau Bijstand werd aangekondigd, leken veel mensen al weinig begrip te hebben voor het programma. Twitteraars noemden het concept ‘moreel verwerpelijk’: „Arme mensen naspelen om zelf nog meer geld te verdienen.”

Arjen Lubach besteedde onlangs in zijn programma aandacht aan Chateau Bijstand. Hij was kritisch over het feit dat de rijke Meilandjes tijdelijk hun luxe leven inruilen, terwijl mensen in de bijstand die keuze niet hebben. Ook televisierecensent Angela de Jong vroeg zich in het AD hardop af of zo’n programma nog wel kan „nu steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen”. Ze noemde het programma „waanzin”.

Meilandjes blijven ruim miljoen kijkers trekken

Ondanks alle kritiek trok de aflevering van gisteren weer ruim een miljoen kijkers. De trouwe kijkers snappen niks van alle kritiek. „Heerlijke tv. Verstand op nul, echt lekker. Ik vind ze leuk.” Een ander reageert: „Kijk dan gewoon niet, als je die mensen zo walgelijk vindt.”

https://twitter.com/huize_hil/status/1508562386600574988

Martien Meiland reageert op kritiek over Chateau Bijstand: ‘Ga eerst kijken’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.