Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 24 mrt 2022

PVV’er Agema bij Jinek: ‘De Jonge moet aftreden vanwege bemoeienis mondkapjesdeal’

PVV-politica Fleur Agema was gisteravond te gast bij de talkshow Jinek en sprak zich uit over de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en de betrokkenheid van Hugo de Jonge daarbij. Agema vindt dat De Jonge schuld moet bekennen en moet aftreden. „Anders trekt Ernst Kuipers, de huidige minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de bagger over zich heen.”

En dat vindt Agema op zijn zachtst gezegd: ‘Niet collegiaal.’

Appjes over mondkapjesdeal

De mondkapjesdeal blijft Hugo de Jonge achtervolgen omdat hij – blijkt uit onderzoek van de Volkskrantnauw betrokken is geweest bij de mondkapjeshandel. Zo zou De Jonge zich actief bemoeid hebben met de deal en nam hij via WhatsApp contact op met Bas van den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën. Hij maakte in appjes duidelijk dat hij wilde dat er een samenwerking tot stand kwam tussen zijn ministerie en zijn partijgenoot. Later bleek dat Sywert van Lienden negen miljoen euro aan de mondkapjesdeal heeft verdiend.

Overigens sneerde huidig minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, gisteren bij Op1 naar Van Lienden. Over Hugo de Jonge hield hij zijn mond en verwees hij naar het lopende onderzoek.

Agema bij Jinek over De Jonge: ‘Aftreden’

Fleur Agema is er zeker van dat Hugo de Jonge betrokken was bij deze deal en daarom het beste kan aftreden. Kijkers zijn het roerend eens met Agema, en ze trekken uiteraard naar Twitter om hun mening te uiten. Ze beamen dat De Jonge maar beter ‘het landsbestuur kan verlaten’. „Dus Hugo de Jonge spreekt onwaarheden over het feit dat hij geen onwaarheden zou hebben begaan. Terwijl zwart op wit staat, getuige zijn eigen app-verkeer, dat hij flagrante onwaarheden sprak. Is het niet eens tijd om het landsbestuur te verlaten?”

Ook andere Jinek-kijkers sluiten zich hierbij aan en vinden het net als Agema, ‘niet collegiaal’ wanneer Ernst Kuipers de bagger die de Jonge veroorzaakt heeft, over zich heen krijgt: „Collegiaal? Hij heeft de voltallige bevolking laten bestelen. Hij moet: A) aftreden en B) persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de verdwenen miljoenen/miljarden.”

Een andere twitteraar schrijft: „De ellende is dat de huidig verantwoordelijk minister af zou moeten treden. En Hugo mag lekker verder gaan waar hij mee bezig is.”

De Jonge ontkent

Hugo de Jonge laat in een interview echter weten dat de suggesties die in de media worden gedaan, niet kloppen. Hugo de Jonge zegt graag te willen reageren, maar: „Dat kan niet omdat er op dit moment onderzoek wordt gedaan.” Of de politicus net als zijn collega Mark Rutte wel of geen ‘actieve herinnering’ meer heeft aan deze gebeurtenis, moet nog blijken. De Jonge laat weinig los en verwijst voor nu naar het nog lopende onderzoek dat helderheid zou moeten verschaffen.

Wil je de aflevering van Jinek van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Kuipers sluit nieuwe coronamaatregelen niet uit en sneert naar Sywert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
PVV’er Agema bij Jinek: ‘De Jonge moet aftreden vanwege bemoeienis mondkapjesdeal’
Sluiten