Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 21 feb 2022

Kijkers leven mee met ‘bizar’ en ‘gecompliceerd’ verhaal Ontvoerd: ‘Arme kinderen’

De aflevering van Ontvoerd riep gisteravond nogal wat vragen op bij kijkers, want het verhaal bleek buitengewoon gecompliceerd. Vader Marlon is op zoek naar zijn twee kinderen die met zijn ex naar Spanje vertrokken. Kijkers zijn verdeeld over de rol van vader en moeder. Arrestaties, Jeugdzorg, geweld en vermeend drugsgebruik: het komt allemaal voorbij. Maar vooral de kinderen blijken de dupe.

John van den Heuvel duikt in het verhaal van de Rotterdamse Marlon. Zijn ex-vriendin vertrok halsoverkop naar Spanje en nam hun twee kinderen mee. Vader Marlon had juridisch niks te zeggen over zijn kinderen, omdat hij geen ouderlijk gezag had.

Vader Marlon op zoek naar kinderen in Ontvoerd

Marlon omschrijft het gemis van zijn kinderen als „een stuk van je ziel missen. Je bent niet meer dezelfde persoon. Ik zit altijd met een ontbrekend stuk van binnen, dat ik niet compleet ben. Daardoor ben ik altijd ongelukkig. Mijn eigen vlees en bloed zijn niet in mijn leven, niet door mijn keuze.” De vader blijkt radeloos en vloog meerdere keren naar Spanje toe om zijn kinderen te zoeken.

Maar het blijkt een gecompliceerd verhaal. Wat ook op Twitter veel vragen oproept. Kijkers lijken verdeelt over het verhaal van Marlon en vragen zich ook af wat de beweegredenen van moeder zijn geweest. Maar de moeder blijkt ook al het nodige op haar kerfstok te hebben.

Het verhaal wordt gedurende de aflevering steeds ingewikkelder. Want moeder kreeg te maken met Jeugdzorg, werd gearresteerd voor mensenhandel en vluchtte daarna dus naar Spanje toe. Later blijkt dat de politie in zowel Nederland als Spanje naar de vrouw op zoek is.

Kijkers leven mee met kinderen

John van den Heuvel speurt uiteindelijk de moeder en kinderen op in Spanje. Ook blijkt de ex-vrouw in Spanje gearresteerd te zijn. Ze moest officieel in Nederland een straf uitzitten voor een aantal ernstige feiten, waarvoor ze vast kwam te zitten in Spanje. De kinderen eindigen in een opvangtehuis.

Volgens kijkers zijn vooral de kinderen de dupe van de relatieproblemen van de twee ouders. De online reacties zijn verdeeld. Sommigen hopen dat de kinderen uiteindelijk weer bij hun vader terugkomen, terwijl anderen ook het treurige verhaal van de moeder geloven.

Confrontatie met moeder

Uiteindelijk gaat Van den Heuvel langs bij de ex van Marlon. Zij legt uit dat de kinderen niet naar hun vader kunnen. Dit vanwege „geweld, bedreiging en manipulatie in het verleden”. De moeder vertelt heel stellig dat zoon en dochter „absoluut niet in contact komen met hun vader. En dat doe ik echt in het belang van de kinderen”, legt ze uit. Daarna noemt ze drugsgebruik en psychische klachten van de vader op. „Nee, gewoon nee.” De vrouw vertelt dat de vader zich niet eerder om de kinderen bekommerde en beschuldigt hem van gewelddadig handelen. Ze wilt voorkomen dat Marlon zijn kinderen ooit nog ziet. Of zoals Van den Heuvel zegt: „Het wordt een moeilijk verhaal.”

De Spaanse rechtbank oordeelt uiteindelijk, door advies van Jeugdzorg, dat de kinderen terugkomen bij hun moeder. Contact met hun oma en vader komt er in de uitzending niet. Marlon en oma Yvonne starten een procedure voor omgang. Maanden later beslist de rechter dat Marlon zijn kinderen weer mag zien, met begeleiding van een psycholoog.

Wil je de hele uitzending van Ontvoerd bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.

Vermist meisje na twee jaar (!) levend in kelder teruggevonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers leven mee met ‘bizar’ en ‘gecompliceerd’ verhaal Ontvoerd: ‘Arme kinderen’
Sluiten