Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 2 nov 2021

Caroline van der Plas: ‘Gevaccineerden niet per se braafste jongetje van de klas’

De coronamaatregelen worden na vanavond weer aangescherpt. Al weken discussieert Nederland over polarisatie, overbelaste ic’s, QR-codes en ongevaccineerden. Aan tafel bij Jinek wordt de discussie weer hervat. Advocaat Jan Vlug en ic-hoofd Peter van der Voort luiden de noodklok en willen de touwtjes strakker. BBB-leider Caroline van der Plas vreest dat de aankomende maatregelen averechts werken.

Na de persconferentie van vanavond gaan opnieuw coronamaatregelen in. De maatregelen zijn een dringend advies, want wettelijk opleggen kan niet. Advocaat Jan Vlug pleit voor strengere handhaving en sancties. Want daar valt volgens hem behoorlijk nog wat in te winnen. Aan tafel zit hoofd ic van het UMC Groningen Peter van der Voort. Hij betwijfelt of de urgentie bij mensen doordringt en waarschuwt voor de druk op de zorg.

Caroline van der Plas vreest coronamaatregelen

BBB’er Caroline van der Plas vreest dat de maatregelen averechts werken. Ze waarschuwt voor polarisatie en onder meer het gebruik van de QR-codes in openbare ruimtes, zoals de sportschool of het zwembad. Plekken waar volgens haar mensen komen om gezond te blijven en ongevaccineerden daarvoor nu meerdere keren per week moeten testen. „Je krijgt een groep mensen die er dan voor kiezen om niet meer te sporten in plaats van zich laten vaccineren. Mensen gaan hun kont tegen de krib gooien.”

Er ontstaat aan tafel tussen Van der Plas en ic-hoofd Van der Voort een discussie over de huidige patiënten op de ic. Volgens Van der Voort zijn dit veelal ongevaccineerden met Covid-19. Maar de politica van de boerenpartij kaart aan dat voornamelijk zestigplussers met onderliggende oorzaken op de ic’s liggen.

QR-codes om ongevaccineerden te beschermen

Schaatser Erben Wennemars, die aan tafel zit om over een ander onderwerp te praten, haakt in. „Wat hebben we de afgelopen jaren gedaan aan de gezondheid van de mensen? Waarom zet de overheid niet massaal in op gezonder zijn? Als er minder overgewicht en onderliggende ziektes zijn, dan hebben we nu toch een minder groot probleem?”

Ic-hoofd Van der Voort is het met de schaatser eens, maar legt uit dat het inmiddels te laat is om alleen daarop in te zetten. „Er moet acuut iets gebeuren.” Hij pleit voor basismaatregelen, QR-codes om ongevaccineerden te beschermen, de vaccinatiegraad verhogen en de boostervaccinatie voor dalende immuniteit. Volgens hem kun je met die vier peilers de boel binnen „een paar weken weer in de hand hebben”.

Gevaccineerden tegenover ongevaccineerden

Beschermen van niet-gevaccineerden, noemt Van der Voort het. BBB-politica Van der Plas vergeleek het met de periode „dat zwarte mensen achterin de bus moesten zitten”. Volgens haar komen grondrechten in het gedrang. „Hoe ver ga je daarmee en willen we dat?”, vraagt ze zich af. Maar volgens advocaat Vlug kom je niet aan grondrechten en maken ongevaccineerden de keuze zelf. Zij worden slechts beperkt in de bewegingsvrijheid. „Jij kiest in vrijheid dat je je niet laat vaccineren, daar hoort bij dat je thuisblijft.”

Er ontstaat een discussie over cijfers. Wel of niet gevaccineerd? Hoeveel bezette ic-bedden? En wie liggen er überhaupt op de ic? Waar Van der Plas hamert op basismaatregelen zoals ‘bij klachten blijf je thuis’ en betere ventilatie, is volgens het ic-hoofd  het beste redmiddel opnieuw een lockdown. „Dat is wel een hele rigoureuze.” Daarom pleit hij voor betere en strengere naleving van de andere coronamaatregelen.

Jinek voelt Caroline van der Plas aan de tand

Presentatrice Eva Jinek vraagt Van der Plas hoe men straks aan de overgrote groep gevaccineerden uitlegt waarom eventuele vergaande maatregelen terugkeren. De mensen die volgens haar luisterden naar de boodschap: „Prik jezelf naar de vrijheid”. Van der Plas legt uit dat gevaccineerden niet per se „het braafste jongetje van de klas zijn”. Daarmee bedoelt ze de gevaccineerden die zich verder aan geen enkele maatregel houden. „Die verkouden zijn en toch naar de kroeg gaan.” Volgens haar werkt de ‘kleine groep ongevaccineerden’ steeds benoemen polariserend. „Die vijftien procent stoute mensen zorgen ervoor dat wij, 85 procent van de goede brave mensen, die alles doen wat de overheid zegt… Zo leeft het in de samenleving.”

Volgens de advocaat en het ic-hoofd tegenover haar is het allemaal niet zo erg. Vlug: „Aan keuzes zitten nu eenmaal consequenties verbonden.” Van der Voort noemt de verantwoordelijkheid op die we hebben om de samenleving draaiende te houden. „Als de balans verstoord is, moet je die herstellen. En daar zijn de maatregelen voor.”

Pleidooi van Erben Wennemars over coronamaatregelen

Maar de politica maakt zich zorgen over volgende stappen. „Hoe ver ga je? En komen we op een punt dat we gaan accepteren dat mensen die het niet willen of niet kunnen, dan uitgesloten worden? Gaan we accepteren dat we straks zeggen: ‘Jij hebt geen prik gehad en jij komt er niet in’.”

De discussie lijkt oneindig. Schaatser Erben Wennemars wil tot slot ook nog iets zeggen. „Ik zit hier nu al een half uur naar te luisteren. Dit begrijpt niemand thuis meer.” Hij wijst naar de tafelgasten. „U geeft om handhaving en regelgeving, u om vrijheid en u om urgentie.” Maar volgens Wennemars is het vertrouwen van de samenleving beschadigd. „Morgen komen de maatregelen en volgens mij hebben we daar helemaal geen vertrouwen meer in. Ik denk ook dat heel veel mensen de urgentie niet echt voelen.”

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

COVID-19 Red Team stopt per direct: ‘Geen vertrouwen in regering’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Caroline van der Plas: ‘Gevaccineerden niet per se braafste jongetje van de klas’
Sluiten