Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 4 okt 2021

Kijkers smullen van Heel Holland Bakt Nog Een Keer, maar tja, die winnaar…

Een speciale editie van Heel Holland Bakt heeft gisteravond weer eens drómmen kijkers getrokken. En ook discussie opgeleverd. Want was die winnaar nou gewoon onwijs goed? Of onsympathiek en werd het hem daarom niet zo gegund?

Omroep MAX bakte ze gisteren nog maar een keer bruin. De finale van het speciale seizoen Heel Holland Bakt Nog Een Keer trok nogal wat kijkers. Bijna 1,8 miljoen mensen zaten er klaar voor. Alleen het Eredivisievoetbal en het Journaal van 20.00 uur trokken meer kijkers. Het programma wordt gevreten, om het maar passend te zeggen.

Oud deelnemers in Heel Holland Bakt

Zeven voormalig deelnemers streden dit seizoen in Heel Holland Bakt Nog Een Keer. Ze hadden maar één missie: revanche, aangezien ze eerder net niet wonnen. „Waarom zou je maar één keer het bakavontuur van je leven aan gaan, als het nog een keer kan?”, legde presentator André van Duin gisteravond nogmaals uit. We waren namelijk al bij de finale aanbeland. Opvallend daarbij: alleen mannen hadden de eindfase bereikt. Bakkers dus en geen ‘baksters’. Gwenn, Cas en Jacques waren nog over. Eerstgenoemde ging er gelijk maar vol in: „Falen is geen optie. Vanaf dag één was ik hier met een missie: ik kom hier om te winnen. Ik ga er alles aan doen om dat te bereiken.”

Wie er won? Juist:

André van Duin brengt de stemming er in

Heel gezellig klonken de woorden van Gwenn in Heel Holland Bakt Nog Een Keer dus niet. Hij ging keihard de finale in. Dat stak veel kijkers van het toch oh zo gezellige MAX-programma. André van Duin had de gezelligheid er overigens wél meteen lekker in zitten, door een soort carnavalslied Leve De Opera in te zetten. Dat had te maken met de eerste opdracht waarbij de finalisten ‘een opera’ moesten bakken en maken. Je verwacht het niet (ahum), maar de juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden deden enthousiast met de presentator mee. André van Duin had zaterdagavond ook gezongen, toen in Matthijs Gaat Door. Hij zong Vincent, een nummer van Don McLean en vertaald door Martine Bijl. Van Duin ontroerde de kijkers zeer.

Winnaar Heel Holland Bakt

Terug naar Gwenn. Ook in 2017 stond de 35-jarige hobbybakker in de finale. Nu won hij wel en dat weet Gwenn sinds de opnames van het programma al vier maanden. Dat moest hij dus lang voor zich houden. Eigenlijk deed hij vier jaar geleden maar wat, gaf de topbakker van 2021 vandaag aan de De Telegraaf toe. „Ik heb meegelopen bij banketbakkers, schreef mijn eigen boek, leerde mezelf techniekjes aan. En ik heb ontzettend veel gebakken.”

Dat laatste ging hem ook in de finale uitstekend af. Zijn afsluitende gitaar was een plaatje om te zien. Zonde om die op te eten eigenlijk. Janny en Robèrt waren het eens: Gwenn was de winnaar van de gouden taartschep.

Gwenn Heel Holland Bakt
Gwenn met zijn geweldige gitaar in Heel Holland Bakt Nog Een Keer.

Kijkers zijn het niet eens over Gwenn

„Ik wilde laten zien dat ik nu een goede bakker ben”, zei Gwenn kort voor de verlossende woorden. En na die woorden: „Dit voelt goed. Ik kwam met één missie binnen hè? En dat is gelukt. Het was moeilijk, het was spannend. Maar hij – die taartschep, red. – is gewoon van mij.”

Net te onsympathiek. Net wat te veel zelfvertrouwen. Iets te groot ego. Maar wow, wat een geweldige bakker. Dat waren de meningen op sociale media over deze bakker. Ach, misschien is dat naast de gezelligheid en de lekkernijen van Heel Holland Bakt nou net de kracht: je kunt ze heerlijk wat van de deelnemers vinden. Een kort overzicht.

Zelf bepalen of die winnaar Gwenn nou onsympathiek of juist een onvervalste bak-kanjer is? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers smullen van Heel Holland Bakt Nog Een Keer, maar tja, die winnaar…
Sluiten