Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Televisie 15 okt 2021

Jort Kelder onder vuur door vergelijking Squid Game en Aziaten

Gisteravond maakte Op1-presentator Jort Kelder een opmerking die niet bij iedereen in goede aarde is gevallen. Tijdens een gesprek over Squid Game, de best bekeken Netflix-serie ooit, deed Kelder een uitspraak over alle Aziaten. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was ook te gast bij Op1 en probeerde Kelder aan tafel te corrigeren. „Dit soort bejegeningen zijn gewoon racistisch”, zegt hij nu over de uitspraak.

Jort Kelder zei dat „Aziaten precisie en delicatessen aan enorme wreedheid combineren. Denk aan hoe er met dieren omgegaan wordt, er worden in de Aziatische wereld hele stukken uit levende vissen gehaald.”

Jort Kelder maakt opmerking over Aziaten en Squid Game

Veel mensen ergeren zich eraan dat Kelder alle Aziaten over één kam scheert. Vooral veel Nederlanders van Aziatische afkomst voelen zich gekwetst. „Het is aantoonbaar onwaar wat Kelder zei en hij scheert meer dan vijftig landen over één kam”, zegt Breuker. „Azië is heel groot. Het is zo’n gemakkelijke manier om je beter te voelen dan een ander door allerlei negatieve kenmerken aan ‘de Aziaat’ toe te kennen. Daar moeten we anno 2021 echt een keer van af in Nederland.” Veel mensen zijn het met hem eens.

Er wordt ook op gewezen dat Kelder in het verleden vaker zulke stellingen over Aziaten heeft uitgeroepen. Na de uitzending, op weg naar buiten, hebben Breuker en Kelder er nog even kort over gepraat. „We zijn ons de afgelopen jaren iets bewuster geworden van onze fouten op dit gebied”, zegt de hoogleraar tegen ANP. „Maar er zijn nog zoveel mensen die zo gemakkelijk omgaan met Aziaten en Nederlanders met een Aziatische afkomst. Dit is niet in de haak en ik snap niet waar het vandaan komt.”

Discussie anti-Aziatisch racisme wel verbeterd

Breuker denkt wel dat de discussie is verbeterd sinds het incident van jurylid Gordon tijdens Holland’s Got Talent in 2013. De Chinese deelnemer Xiou Wang kwam toen het podium op en wanneer de kandidaat zegt dat hij gaat zingen, vraagt Gordon: „Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?” Misschien grappig bedoeld, maar de opmerking zorgde voor de nodige ophef. Begin februari 2020 bood hij zijn excuses aan.

Afgelopen april was er nog een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen anti-Aziatisch racisme. Honderden mensen hebben tijdens de manifestatie #StopAsianHate gedemonstreerd tegen discriminatie van mensen met een Aziatische achtergrond.

 

Drukte verwacht bij woonprotest: ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jort Kelder onder vuur door vergelijking Squid Game en Aziaten
Sluiten