Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 24 aug 2021

Veel bijval voor Roopram (PvdA) bij Op1: ‘Zeker niet samenwerken met Rutte’

Bij Op1 aan tafel zat gisteren een bonte verzameling van mensen. Zo was daar acteur Michiel Romeyn, die praatte over zijn biografie, Bette Dam, die sprak over de laatste ontwikkelingen rond de Taliban in Afghanistan en twee politici schoven aan. Bram van Ojik (GroenLinks) en Reshma Roopram (PvdA) praatten ons bij over de formatie.

Een nieuw kabinet komt namelijk steeds dichterbij, en de twee linkse partijen willen absoluut niet zonder elkaar regeren. Rutte is daar eigenlijk niet zo’n fan van, Kaag staat pal achter GroenLinks en de PvdA. Grote kans ook dat VVD en D66 de twee linkse partijen nodig hebben om überhaupt tot een meerderheid te komen. Bij Op1-kijkers maakt vooral Roopram indruk. Zij is namelijk stellig over wat ze van (een samenwerking met) Rutte vindt.

Op1-kijkers onder de indruk van Roopram (PvdA)

Roopram, die volgende maand mogelijk de nieuwe voorzitter wordt van de PvdA, heeft zo haar twijfels bij de intense samenwerking tussen haar partij en GroenLinks. Ze is zeker niet tegen de samenwerking, maar „nu willen we niet met twee linkse partijen een kabinet vormen, maar met een gefuseerde fractie”. De kiezers van GroenLinks en PvdA hebben gestemd op die partijen, omdat ze achter hun programma staan (of in ieder geval stonden). „Op het moment dat je gaat fuseren vanwege de formatie, weten leden niet wat dan de inhoudelijke inzet is.”

Het grootste bezwaar van Roopram is dus dat zowel haar partij als GroenLinks mogelijk niet meer kunnen vasthouden aan hun programma. De verschillen tussen de partijen zijn weliswaar klein, maar voor PvdA staat bestaanszekerheid voorop. Bij GroenLinks krijgt het klimaat meer prioriteit. „Nu hebben kiezers het gevoel: ‘We willen Mark Rutte in het zadel houden en hoe dan ook een formatie er doorheen jassen’.”

Samenwerking met Rutte

Ook over de samenwerking met demissionair premier Mark Rutte is Roopram stellig. „Als ik het voor het zeggen zou hebben, denk ik dat je jezelf moet afvragen of een samenwerking met Rutte de juiste stap is”, vertelt ze bij Op1. „Op het moment dat onze politiek leider, Lodewijk Asscher, is afgetreden vanwege de toeslagenaffaire en dat we een motie van wantrouwen tegen Mark Rutte steunen, gaan wij dan met diezelfde Mark Rutte in zee?” Volgens Roopram zou het antwoord daarop een duidelijke „nee” moeten zijn.

Op sociale media krijgt de politica veel bijval. Zo zeggen sommige kijkers dat ze „serieus overwegen” op haar te stemmen. „Ik wil graag mijn partij terug met haar waarden en idealen.”

Wil je de hele uitzending van Op1 terugkijken? Dat kan hier.

Privéadres van 14-jarig meisje op straat vanwege ‘slordigheid’ Rutte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel bijval voor Roopram (PvdA) bij Op1: ‘Zeker niet samenwerken met Rutte’
Sluiten