Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Televisie 18 jun 2021 / 08:01 uur

Nieuwe versoepelingen klinken Ernst Kuipers ‘als muziek in de oren’, vertelt hij bij Humberto

Het gaat hard met de vaccinaties in ons land. Vandaag zijn de jaren 2001 en 2002 al aan de beurt, en inmiddels zijn er ongeveer 13 miljoen prikken gezet (waarvan er overigens nog wel een paar ‘zoek’ zijn). Dat komt neer op zo’n 8,5 miljoen mensen en twee op de drie volwassenen in Nederland. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), schoof gisteravond aan bij Humberto om over de vaccinaties en de versoepelingen te praten.

Versoepelingen, zoals het loslaten van de mondkapjesplicht, klinken Kuipers „als muziek in de oren”. Zeker nu de besmettingen laag zijn, ongeveer 1000 per dag, en de ziekenhuisopnames blijven dalen. „We hebben een drempelwaarde van veertig patiënten per dag gesteld, daar moesten we onder blijven. Daar hebben we altijd boven gezeten, soms zelfs ver boven. Afgelopen maandag zaten we er voor het eerst onder.” Dat was volgens hem een bijzonder moment.

Kabinet wil eerder versoepelen dan gepland; volgende stap vanaf 26 juni

Ernst Kuipers bij Humberto: ‘Afstand en mondkapjes droegen wel bij’

Humberto Tan is benieuwd waar die sterke daling nou door komt. Zijn het echt de vaccinaties, of hebben we ook het een en ander te danken aan de mondkapjes en het afstand houden? „Het telt allemaal op”, zegt Kuipers. „Die mondkapjes hebben natuurlijk bijgedragen, dat afstand houden ook. Als dat allemaal niet bij zou dragen, had je het allang af kunnen schaffen.” Vorig jaar rond de zomer daalden de besmettingen en opnames ook, maar de situatie is volgens Kuipers niet vergelijkbaar. „Deze keer was de manier om eruit te komen echt het vaccineren.”

De voorzitter van de LNAZ prijst de GGD dan ook, omdat het zo goed gaat met het vaccineren. „De GGD’s zijn met een fantastisch tempo bezig, het gaat echt heel rap.”

Zorgen over vruchtbaarheid na vaccinatie

Maar toch zijn er ook zorgen rondom de vaccinaties. Daar zijn meerdere redenen voor, maar bij Humberto kwam één bepaald aspect naar voren: de vruchtbaarheid van vrouwen. Veel (jonge) vrouwen die nog zwanger willen worden, maken zich namelijk zorgen over de effecten van het coronavaccin op de vruchtbaarheid op lange termijn. Zo ook Romy Monteiro, die aanwezig was in de studio. „Dat is het enige geluid waarvan ik dacht ‘dat vind ik spannend'”, zegt de zangeres. „Ik dacht ‘als een vaccinatie nodig is, dan doe ik dat’. Totdat ik dus geluiden hoorde over de lange termijn en een mogelijk effect op je baarmoeder.”

Kuipers begrijpt dat, maar volgens hem is die angst nergens voor nodig. Toen de eerste tests werden gedaan, konden zwangere vrouwen niet meegenomen worden in het testen. Daarom was het coronavaccin eerst nog niet goedgekeurd voor zwangere vrouwen. „Het bleek al snel, met verdere data, dat dat heel veilig was. Sterker nog, mensen die zwanger zijn en Covid krijgen, hebben een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Toen draaide dat om en werden zwangere vrouwen juist geadviseerd zich te laten vaccineren.” Volgens Kuipers is er daarnaast „geen enkele reden” om aan te nemen dat de vaccins niet veilig zijn voor toekomstige zwangerschappen.

Wil je Humberto terugkijken? Dat kan hier.

Sms’jes Rutte over coronabestrijding openbaar gemaakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe versoepelingen klinken Ernst Kuipers ‘als muziek in de oren’, vertelt hij bij Humberto
Sluiten