Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 30 mrt 2021

Matthijs van Nieuwkerk maakt zich met Popquiz op voor Vlaamse vuurdoop

Matthijs van Nieuwkerk geen introductie, zelfs in Vlaanderen niet. De presentator werd – zo noemen de Belgen het – een tv-icoon in eigen land met de talkshow De Wereld Draait Door. Van Nieuwkerk waagt zich nu voor het eerst aan een programma in Vlaanderen. Donderdag maakt hij zijn Vlaamse tv-debuut in Popquiz op VTM.

In het kantoor van productiehuis Panenka, dat uittroont boven brouwerij De Konick aan het Albertpark in Antwerpen, ontmoet Metro België de goedlachse presentator. Hoewel hij enkele maanden geleden zijn 60ste verjaardag mocht vieren, zou je hem zonder zorgen eind de 40 kunnen schatten. De welbekende twinkeling in z’n ogen en aanstekelijke enthousiasme hebben nog niets aan kracht verloren. „Dit is echt een uitje voor me. Ik doe dit puur om mezelf een plezier te doen.”

Vlaams avontuur Matthijs van Nieuwkerk

Het was Tom Lenaerts die hem zover kreeg om zijn eerste Vlaamse avontuur aan te vatten. „Ik heb niet lang moeten twijfelen toen hij me de vraag stelde om Popquiz te presenteren. Ten eerste heb ik tijd.” Matthijs van Nieuwkerk lacht en vervolgt dan: „Ik wilde ook al langer de zeilen hijsen en een keertje in België neerstrijken. Daarnaast was ik meteen gecharmeerd door het format. Ik hou van popmuziek en ik hou van spelletjes: een quiz vind ik gewoon een heel fijn concept. in Nederland presenteer ik ook al 20 jaar een popquiz (Top 2000 à Go-go, telkens aan het einde van het jaar, red.) al is die heel verschillend.”

Popquiz met veertien duo’s

In Popquiz stijden veertien duo’s om gekroond te worden tot Popquizkampioen. Daarbij krijgen ze elke aflevering, en dat zijn er tien in totaal, hulp van een BV. „Het geheel is heel speels”, klinkt van Van Nieuwkerk enthousiast. „Er is een leuk huisbandje en veel variatie wat alles een leuke drive geeft. Zo is er een ronde waarin ik de eerste zin van een nummer voorlees, waarop de kandidaten moeten inpikken. Het is alvast veel minder kennisgericht dan de popquiz die ik in Nederland presenteerde. Je hebt soms quizzen waar je je vergaapt aan de kennis van anderen, hier kan je ook thuis vanop de bank lustig meespelen.”

Matthijs van Nieuwkerk gaat het uitvinden

Daags voor het interview had Matthijs van Nieuwkerk er z’n eerste proefopname opzitten, een naar eigen zeggen uitputtende ervaring. “Bij zo’n programma komt er heel wat kijken, van de scoreborden over de techniek tot het op punt zetten van de regie. Voor zo’n quiz je zit als een jas, moet je ‘m een paar keer aandoen. Dan weet je precies waar de overgangen zijn en waar de spanning opgebouwd kan worden. Dus bij zo’n eerste keer moet je alles uitvinden wat een beetje tijd kost.”

Ondanks zijn grote muziekkennis denkt de 60-jarige Nederlander niet dat hij zelf een sterke kandidaat zou zijn. „Ik weet heel veel van popmuziek, maar niet van alle decennia. Dat zie je nu ook bij de kandidaten. Je kan maar beter een vader en dochter zijn, zodat je heel veel jaren covert, dan twee vrienden van school met gelijkaardige muzieksmaak.”

Talkshow met Evi Hanssen

Geruchten over een overstap naar de Belgische televisie doen al langer de ronde over de goedlachse Nederlander. Twee jaar geleden waren plannen over een dagelijkse talkshow met Evi Hanssen – die tijdlang tafeldame was bij De Wereld Draait Door – op Eén bijna rond, maar door het getroebleerde vertrek van Peter Claes bij de openbare omroep vielen die plannen toen in het water. „Ik wist al een tijdje dat ik zou stoppen bij De Wereld Draait Door. Dat was nog niet officieel, maar gaf me wel de kans mijn hengel uit te hangen en uit te kijken naar andere kansen. Toen ik mijn intentie vertelde aan Evi Hanssen ging de bal snel aan het rollen. Het was de bedoeling een soort Vlaamse De Wereld Draait Door te maken, maar uiteindelijk strandde het in het zicht van de haven. Dat vind ik toen zeer jammer, maar goed. Ik lag niet in mijn bed te denken: ‘God, hoe moet het nu verder?’”

Nu waagt hij dus alsnog de stap. „In de werking merk ik eigenlijk heel weinig verschil tussen België en Nederland”, vertelt Van Nieuwkerk. „De voorbereiding, een proefuitzending, het napraten met de regisseur: dat lijkt allemaal erg op mekaar. Het zou ook raar zijn mocht het zeer verschillend zijn.” De idee dat Nederlanders een tikje meer rechtuit zijn, beaamt hij wel. „Het is natuurlijk een huizenhoog cliché, en er zijn natuurlijk allemaal uitzonderingen op die regel, maar in het algemeen klopt het wel.”

Popquiz is te zien vanaf donderdag 1 april om 20.40 uur op VTM. In eigen land maakte hij de afgelopen zaterdagen Matthijs Gaat Door.

Met medewerking van Metro België.

Gert Verhulst over 25 jaar Studio 100: Het begon met jeugdige overmoed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Matthijs van Nieuwkerk maakt zich met Popquiz op voor Vlaamse vuurdoop
Sluiten