Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 12 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Klassen bedolven met lof: ‘Nu zijn wij aan zet, als samenleving’

De documentaireserie Klassen van Ester Gould en Sarah Sylbing zit erop. Na de laatste uitzending kregen de makers én gedocumenteerde kinderen een digitale staande ovatie van alle kijkers. “Dit verdient een Gouden Televizier-Ring.”

Gould en Sylbing volgden voor de serie kinderen in groep 8 van verschillende basisscholen in Amsterdam-Noord. Er is voor deze plek gekozen, omdat je eigenlijk nergens in Nederland een dergelijke diversiteit aan achtergronden en etniciteiten treft. Centraal in de Human-documentaire staat het advies voor de middelbare school, waarbij het ene kind worstelt met prestatiedruk en het andere met zijn thuissituatie. Kort gezegd laat Klassen zien dat het milieu waarin een kind opgroeit de toekomst bepaalt en dat daar nauwelijks aan te ontkomen is.

Klassen is meer dan alleen falende onderwijssystemen

Maar Klassen is meer dan een pijnlijke documentatie van ongelijkheid en falende onderwijssystemen. Gould en Sylbing hebben ervoor gezorgd dat je van de kinderen gaat houden. De slimme Anyssa, die makkelijk het VWO aankan, maar te veel zorgen heeft door haar thuissituatie en haar opa als beste vriend heeft. De 13-jarige Gianny, die ondanks een hoge CITO-score naar het VMBO wordt gestuurd en op straat in de problemen raakt. De vertederende en slimme Yunuscan, die zo graag wil, maar het helemaal zelf moet doen. En dan waren er nog de kinderen uit yuppenbuurten, voor wie al het advies onder VWO het einde van de wereld leek te betekenen.

De een vond Klassen een te pijnlijke bevestiging van de werkelijkheid en kon er eigenlijk niet naar kijken. Anderen verslonden de afleveringen alsof het een Netflix-serie was. Iedereen leefde mee met de kinderen en weinig kijkers zullen het daarbij constant droog hebben gehouden. Waar falende onderwijssystemen werden blootgelegd in de documentaire, kwamen ook de onvervangbare krachten bovendrijven. Sommige juffen snappen het gewoon, dat leer je niet op een opleiding.

‘Dit verdient een Gouden Televizier-Ring’

Net als hun vorige documentaire Schulden hebben Ester Gould en Sarah Sylbing ook met Klassen weer een meesterwerk neergezet. Completer kun je dit verhaal niet vertellen. “Nu zijn wij aan zet. Wij als samenleving. Voor gelijke kansen voor ieder kind”, zegt voormalig Tweede Kamer-lid Hans Spekman, tegenwoordig directeur van het Jeugdeducatiefonds. En veel mensen zijn het erover eens: “Dit verdient een Gouden Televizier-Ring.”

Bekijk alle afleveringen van Klassen terug op de website van Human.

Lees ook: Zo vergaat het ouders momenteel tijdens het thuisonderwijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klassen bedolven met lof: ‘Nu zijn wij aan zet, als samenleving’
Sluiten