Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Televisie 18 okt 2020 / 12:52 uur

Geraldine Kemper over seksueel geweld: Er bestaat geen reden voor verkrachting

In Geraldine en de Vrouwen worden op RTL 4 vanaf vanavond zes vrouwen gevolgd die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Geraldine Kemper volgt hun traject tijdens een therapieweek in Kroatië en hun stappen het hele jaar daarna.

Break the silence klinkt als achtergrondmuziek in de trailer en daar is het in Geraldine en de Vrouwen nou precies om te doen. Op seksueel geweld rust nog altijd een taboe en dat moet worden doorbroken. Een mooi streven, maar ook een mooie kans bij RTL voor een tv-maakster als Geraldine Kemper. We zagen haar bij BNNVARA al programma’s maken als Try Before You Die, Spuiten en Slikken en Je Zal Het Maar Zijn. Na haar overstap naar de commerciële omroep verzorgde zij backstage-interviews bij The voice of Holland en maakte Kemper de NL vs BE-versie van Expeditie Robinson voor Videoland. En nu mag ze na een jaar de camera’s op zes slachtoffers van seksueel geweld gericht te hebben, Geraldine en de Vrouwen eindelijk laten zien. Wat zijn de gevolgen van een verkrachting precies? Wat is een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) die seksueel geweld tot gevolg kan hebben en hoe kun je daarvan af komen?

Cijfers om van te schrikken

Geraldine (30) en de verslaggever troffen elkaar ooit voor 3 Op Reis, maar Geraldine en de Vrouwen is heel andere koek. „Dit is wel even wat anders, ja. Over seksueel geweld moet gepraat worden, want het gebeurt ontzettend veel.” De geboren Volendamse komt meteen met cijfers. „1 op de 16 Nederlandse mannen is slachtoffer en bij vrouwen ligt het aantal nog veel hoger, 1 op de 5.”

Geraldine kwam niet met het onderwerp naar RTL, het onderwerp kwam naar haar. „Ik kan wel mooi vertellen dat ik het heb bedacht, maar het idee komt echt van Beau van Erven Dorens. Hij kaartte het aan bij RTL. Tijdens het eerste gesprek na de contractonderhandelingen met de zender, kwam ik naar voren als presentatrice. Dat was voor mij een fantastisch begin. Dit wilde ik meteen doen, vooral omdat we de tijd mochten nemen. Na de therapieweek vorige zomer heb ik de vrouwen nog een jaar kunnen volgen.”

Geraldine Kemper Peter van der Vorst
Geraldine met RTL-zenderbaas Peter van der Vorst. Foto: Nick van Ormondt

Het feit dat het de vorige zomer was, maakt Geraldine en de Vrouwen de eerste minuten bijna vreemd om naar te kijken. Er worden op een vliegveld handen geschud en knuffels uitgedeeld, handelingen die je nu amper meer ziet. „Ja, gek hè”, zegt de presentatrice. „Maar de kijker zal dat wel begrijpen.”

Verkeerde vragen, leerde Geraldine Kemper

Het gaat ook niet om corona natuurlijk, maar om de deelneemsters aan het programma en het taboe dat op seksueel rust. Ligt dat taboe uit angst om het er over te hebben ook bij de slachtoffers? Geraldine: „Nou, nee. Het taboe ligt ook bij ons als maatschappij, de mensen aan wie de slachtoffers hun verhaal vertellen. Omdat er snel vragen opkomen als ‘hoezo ben je met die man meegelopen?’, ‘Waarom ging je bij hem in bed liggen?’ en ‘Waarom had je een kort rokje aan op zo’n laat tijdstip in het donker?’ Het slachtoffer moet vaak verklaren waarom het is gebeurd, terwijl niemand er iets aan kan doen als zoiets je overkomt. Er bestaat geen reden voor verkrachting. Dat moeten wij als maatschappij leren. Als genoemde vragen worden gesteld, wordt de schaamte bij het slachtoffer alleen maar groter. Bij een trauma zoals deze vrouwen hebben, is praten zo belangrijk. Dán is een trauma te verwerken, alleen verwerken gaat haast niet.”

Zelf heeft Geraldine dat geleerd van Iva Bicanic, hoofd Centrum Seksueel Geweld. „Iva vertelde dat verkeerd begrepen worden of niet geloofd worden, nog iets groters kan zijn dan het trauma zelf. Dat is heel erg en heel eng, daar kunnen we allemaal nog iets van leren.”

Geen mobieltje, geen contact

Geraldine en de Vrouwen speelt zich tijdens de therapieweek af in Kroatië. Weg van huis zijn was belangrijk. „De vrouwen moesten helemaal afgezonderd zijn van hun normale leven. Ze mochten geen contact hebben, geen gebruik maken van hun telefoon en hun eigen verhaal niet aan de andere dames vertellen. Alles wat je in de afleveringen ziet, heeft een reden. De therapeuten die met deelnemers werken, hebben daar goed over nagedacht.”

Wat ook opvallend is: de vrouwen mogen elkaar niet knuffelen als iemand het moeilijk heeft of een schouderklopje uitdelen als iets gelukt is. „Als je troost, dan laat je zien dat iemand niet alleen is. Ze moeten echter beseffen, dat ze zelf ook iets kunnen oplossen. Want ze kúnnen het zelf, dat zul je zien. De vrouwen geven zich er ook aan over, want ze zien resultaten bij wat de therapeuten hen aandragen.”

Geraldine zag het moeilijke traject waar de zes doorheen gingen van dichtbij en hoorde ernstige verhalen aan. ‘Zwaar’ is niet het woord dat daarbij past, vindt ze zelf. „Het was veel intensiever dan andere programma’s die ik heb gemaakt. Het greep me wel aan en ik dacht er nog over na als ik ging slapen. Ik bespreek het nu ook veel meer met mijn vrienden, heb nog steeds contact met de dames en zit in een app-groep. Dit was een jaar van zeer intensief bezig zijn. Het programma gaf verder juist energie, want de stappen die ik bij alle vrouwen heb gezien zijn zo prachtig en zo mooi.”

Geraldine Kemper bleef de vrouwen volgen

Zoals gezegd nam Geraldine na Kroatië geen afscheid ‘en dat was het dan’. Dat kan niet bij een onderwerp als het door therapie verwerken van seksueel gewerkt. „Als de PTSS weg valt gebeurt er veel, dan kunnen er ook andere trauma’s naar boven komen. De vrouwen weten na zo’n week niet meer waar zij precies staan in hun leven. Als programmamakers vonden we het goed en ook mooi, om hen daarom te blijven volgen. Om te laten zien welke stappen zij maken en welke dingen zij weer kunnen doen, die zij eerst niet konden. Ik ben heel blij dat we dat zo lang mochten vastleggen. Zo kun je laten zien hoe veerkrachtig die vrouwen nu zijn. Zo sterk, terwijl hen iets vreselijks is overkomen. Bizar eigenlijk hoe sterk een mens kan zijn. Zelf wist ik niet hoe zeer PTSS een leven beïnvloedt en die van de mensen om hen heen. Dat is groot. Als je seksueel geweld meemaakt en PTSS krijgt, verandert je hele leven.”

Mogen we weten hoe het nu met de vrouwen gaat? Geraldine is bijzonder tevreden: „Ik ben blij dat de dames enorme stappen hebben gemaakt. We hebben met z’n allen, inclusief de therapeuten en familieleden, de eerste afleveringen bekeken. Het was heel mooi en ook emotioneel om het samen met elkaar te zien en de reacties van de familie te horen.”

‘Laat het onderwerp bespreekbaar worden’

Voor de zes deelnemers heeft Geraldine en de Vrouwen gewerkt, maar nu? Wat de programmamaakster betreft blijft het niet bij de zes, juist niet. „Individueel is het heel mooi geweest, daar ben ik trots op. Maar je hoopt natuurlijk dat het onderwerp seksueel geweld meer bespreekbaar wordt gemaakt. Dat het op scholen wordt behandeld en dat we gaan praten over grenzen aangeven. En dat wij allemaal leren hoe je moet aan kijken tegen en reageren op mensen die verkracht zijn. Er zijn namelijk heel veel mensen die hiermee lopen en die zouden zich daar niet voor moeten hoeven schamen. Ze moeten kunnen praten en hulp kunnen zoeken. Dat zou normaal moeten zijn.”

Onlangs werd een themamiddag gehouden met Geraldine, de zes vrouwen uit de reeks, Beau van Erven Dorens en deskundigen als Iva Bicanic (psychool en hoofd Centrum Seksueel Geweld) en schrijfster Saskia Noort (schrijfster en slachtoffer). De middag zie je hier terug.

Geraldine en de Vrouwen is vanaf vanavond zes zondagen te zien, 21.20 uur op RTL 4.

Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis bellen met 0800-0188 of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.

Lees ook: De Mol is weer muzikant: Rob Dekay stelt zich nog eens voor op nieuw album

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geraldine Kemper over seksueel geweld: Er bestaat geen reden voor verkrachting
Sluiten