Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 19 sep 2020

Jelka van Houten over Niks Te Melden, een hilarische serie over eh… niks

Plaatsvervangende schaamte. Momenten dat je denkt ‘zég hét niét’. Dat krijg je absoluut bij de nieuwe serie Niks Te Melden.

Heb je eens zin in niks? Dan heeft BNNVARA vanaf morgenavond heel wat. Niks Te Melden om precies te zijn. Een absurdistische zesdelige reeks, naar een idee en bewerking van No Activity uit Australië. Een serie om van te houden en voor misschien wel net zovelen om te haten.

Wachten op geen actie

Waar het om gaat: alle personages wachten op actie die nooit komt. De twee agenten Nico en Maarten bijvoorbeeld, die posten in hun politieauto, wachtend op iets wat nooit gebeurt (Stefan de Walle en Henry van Loon). Zij staan in contact met Sandra en Nikki in de meldkamer, die de boel moeten aansturen mocht er ooit wél iets gebeuren (Jelka van Houten en Eva Laurenssen). En dan zijn er nog drie criminelen die opzichtig onzichtbaar proberen te blijven (Theo Maassen, Jim Deddes en André Dongelmans). In hun verveling zijn deze zeven met onnavolgbare en ongemakkelijke gesprekken tot elkaar veroordeeld. Maar wat vooral vanuit de politiewagen klinkt: „Niks Te Melden.”

Metro’s verslaggever zag aflevering 1 en komt tot de conclusie: dit is hilarisch. Plaatsvervangende schaamte, kromme tenen en ‘nee nee nee, zoiets dénk je niet eens, laat staan dat je dit uitspreekt’ kwamen er bij het kijken ook aan te pas. Net als op het verkeerde been gezet worden. Om de gekkigheid compleet te maken, zei Theo Maassen over Niks Te Melden al: „Ik heb door deze rol dingen over mezelf ontdekt, die ik liever niet had willen weten.”

Een foto van Jelka en Eva in Niks Te Melden
Eva Laurenssen (links) en Jelka van Houten in de meldkamer. Foto: BNNVARA

Bolle buik in Niks Te Melden niet te zien

Jelka van Houten duikt met haar partner Henry van Loon in deze komische serie op, zoals ze dat eerder ook al deden in Random Shit op Videoland. Zeven maanden zwanger ‘zijn ze nu’. Het stel verwacht hun eerste kindje, Jelka heeft er al twee uit een eerdere relatie. Op ruime afstand gaan we natuurlijk maar tegenover deze hoogzwangere actrice zitten, wel zo netjes en veilig voor haar. Die bolle buik in Niks Te Melden? Niks van te zien.

Wie bedenkt zoiets als deze serie in hemelsnaam?
Jelka: „Iemand ergens in Australië hè? Rik van den Bos werd door de productiemaatschappij voor de vertaling gevraagd en Henry is bij hem aangesloten.”

Hoe was het om weer eens met Henry te spelen?
„Dat is altijd leuk natuurlijk, al heb ik nu niet echt met hem gespeeld. Tijdens onze scènes aan de telefoon hoorde ik hem ook niet.”

Een foto van Stefan de Walle en Henry van Loon in hun politieauto
Stefan de Wall (links)en Henry van Loon in hun politieauto, wachtend op niks. Foto: BNNVARA

Dus die verschrikkelijke dingen die hij over en tegen jou en Eva Laurenssen zegt hoorde je niet in je oor…?
„Haha nee, maar als het wel zo was dan kan ik dat scheiden van ons echte leven hoor.”

Hoe is dat draaien in drie groepjes op verschillende settings, terwijl je elkaar helemaal niet ziet?
„Dat gaat prima, maar wat vooral bijzonder was dat we de zes afleveringen in twee dagen tijd hebben opgenomen. Ik heb dat nooit eerder gedaan, maar het was ook wel spannend en een uitdaging. Het was ook gek, vooral omdat we veel tekst hadden. Het werd een soort brainwash van woorden.”

Heb je tijdens het draaien dan wel door hoe grappig het is?
„Nou, je zit op een heel ander concentratielevel en vooral bezig om het goed te doen. Je zit in het moment en bent dan niet bezig met het eindresultaat. Je maakt ook alleen je eigen lijn mee en weet niet wat er aan de andere kant is gedraaid. Ik was dus wel nieuwsgierig…”

Jong versus ouder en door de wol geverfd

Is Sandra nou een heel wijze tante of misschien wel helemaal niet? Ik ben er nog niet goed achter…
„Dat kan kloppen, want het was vooral de bedoeling dat de personages van Eva en mij elkaar de hele tijd niet zouden begrijpen. Om te spelen is dat altijd leuk. Maar nee… dom is Sandra niet. Ze heeft gewoon heel andere standaarden dan Nikki. Het jonge meisje tegenover de dood de wol geverfde iets oudere dame.”

Dit moet ook voor Henry een rol met heel veel lol zijn.
„Zeker, die heeft al veel lol aan het vertalen gehad. Rik en Henry zijn twee handen op één buik. Het was ook best een klus, want humor is in elk land toch een ander ding.”

Een foto van Eva Laurenssen als Nikki in Niks Te Melden
Eva Laurenssen als Nikki. Foto: BNNVARA

Als hij iets schrijft, is het dan haast vanzelfsprekend dat jij meedoet?
„Nee hoor. Volgens mij zou ik al meedoen nog voor hij ging vertalen, dus dat heeft er niets mee te maken. Ik weet het amper meer. We zouden het al langer geleden draaien, maar toen kwam corona. Toen ging het niet door, toen weer wel… We waren er in elk geval al even mee bezig. Een week of zeven geleden konden we het uiteindelijk toch maken.”

Hoe ben je die coronatijd doorgekomen? Was het voor een zwangere vrouw als jij misschien wel fijn dat de wereld even stil stond?
„Ik vind het sowieso niet fijn als de wereld stil staat. Ik was net klaar met spelen, dus voor mij kwam er al een wat rustiger tijd aan. Eén film heb ik niet kunnen doen, dat was heel jammer. Maar ja, je roeit maar een beetje met de riemen die je hebt toch? Dat heeft iedereen. Eén ding vond ik verschrikkelijk: zoomen! Wat vermoeiend zeg, voor mij als digibeet.”

Lovers en haters

Heeft No Activity in Australië meer dan één seizoen en kunnen jullie dan dus doorgaan?
„Volgens mij wel, maar dan moet de omroep het nog willen. Dat weet je nooit. Bij Jeuk dacht ik ‘dat wordt één seizoen’, maar het werden er vijf.”

Niks Te Melden krijgt fans en haters, denk je ook niet?
„Ja, denk het wel. Zoiets als Promenade ook heeft en Jeuk had ook lovers en haters. Alles wat schuurt, heeft dat. Dat vind ik niet erg hoor, leuk juist. Je kunt niet voor iedereen iets maken. Dat je het geweldig vindt of er helemaal niets mee hebt, dat mag ik wel. Dat heb ik zelf bij andere programma’s ook.”

Een foto van Theo Maassen en Jim Deddes in Niks Te Melden
Theo Maassen (links) en Jim Deddes als criminelen. Foto: BNNVARA

Maar op deze cast zullen zondag wel wat kijkers af komen.
„Ja, de cast is leuk hè? Al deze namen… dat is wel goud ja. Volgens mij komt het door corona, want anders had het met alle agenda’s nooit gelukt. Nee, ik weet het zeker. Iedereen had opeens tijd.”

Houd je van ongemakkelijk?
„Het mag voor mij zo ongemakkelijk mogelijk. Hoe ongemakkelijker, hoe beter. Niet alleen om naar te kijken, maar zeker ook om te spelen. Binnen deze cast houdt iedereen er volgens mij wel van.”

Smaakt het naar meer of eh… eerst maar ‘even’ een kind?
„Dit smaakt zeker naar meer, maar inderdaad: dat ga ik eerst doen. Een kind succesvol op de aarde zetten.”

Niks Te Melden is vanaf morgen op zes zondagen bij BNNVARA te zien, 22.35 uur op NPO 3.

Lees ook: All Stars het voetbalveld weer op: ‘Alles wat je verwacht, loopt anders’

Lees ook: Soldaat van Oranje is terug: ‘Geweldig, maar er dreigen ook theaters bij bosjes om te vallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jelka van Houten over Niks Te Melden, een hilarische serie over eh… niks
Sluiten