Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 14 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

In de auto ieder z’n eigen muziek zonder headset

Heerlijk zo’n roadtrip met een boel vrienden. Lekker meezingen met The Proclaimers, maar soms is het ook wel lekker om even je eigen muziek te hebben. Alleen is allemaal een koptelefoon op je oren direct zo asociaal. Daar hebben ze in Zuid-Korea nu een oplossing voor.

Separated Sound Zone

Het gaat om de Separated Sound Zone-technologie (SSZ). Hierdoor kan iedereen in de auto naar zijn eigen muziek of radioprogramma luisteren en ook is het mogelijk om een handsfree telefoongesprek te voeren, zonder dat je oortjes in hoeft te doen.

SSZ is al heel enthousiast ontvangen. Onder andere KIA en Hyundai hebben de ambitie om de technologie binnen twee jaar in hun auto’s te integreren. Dit alles terwijl de bestuurder de waarschuwingssignalen rondom de auto kan blijven horen.

Geluidsmuren

Het SSZ-systeem maakt gebruik van zogenaamde akoestische velden die het de auto inzendt, waardoor er als het waren geluidsmuren ontstaan, die ervoor zorgen dat de vlakken niet met elkaar overlappen. Hierdoor kan iedere passagier geluiden horen die de rest niet hoort.

Het SSZ-systeem heeft je auto ook een bepaalde hoeveelheid aan speakers nodig, die op bepaalde manier opgesteld zijn. Het is dus niet zo dat het alleen een software is, die je wel even in je auto kan installeren. Wanneer je over het systeem beschikt, kunnen passagiers via Bluetooth met hun smartphone inloggen en bepalen wat ze horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.