Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 13 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Gratis emoji keyboards vaak aangeboden door hackers

Emoji’s sturen we tegenwoordig massaal het wereldwijde web over. Miljarden vliegen er dagelijks heen en weer in WhatsApp-, Instagram- en Facebook-berichten. Dus zijn er zat ontwikkelaars die daarop inspelen door extra keyboards met emoji’s aan te maken.

Gratis is gevaarlijk

Er zal tal van aanbieders en voor sommige moet je betalen, maar sommige zijn gratis. Echter zit daar een gevaar achter, want zoals je inmiddels wel weet: niets is gratis. De ‘gratis’ keyboards worden vooral door hackers en scammers gemaakt.

„De gouden regel in cybersecurity is altijd: open nooit links of advertenties als je niet zeker weet waar ze vandaan komen. Nu moet je dat extra gaan checken als je een keyboard met emoji’s download. Vooral als ze gratis zijn", dat vertelt Daniel Markuson, cybersecurity-expert bij NordVPN.

Datahandel

Ga er maar vanuit dat als zo’n keyboard gratis is, dat het verdienmodel van de ontwikkelaar gebaseerd is op datahandel, stelt Markuson. Alles wat je doet en typt op je mobiel wordt dan opgeslagen en doorverkocht aan geïnteresseerde partijen. Volgens de expert zijn dit bovendien vaak bedrijven die ironisch genoeg zelf hun beveiliging niet op orde hebben, waardoor je gegevens makkelijk te verkrijgen zijn door hackers.

En het blijft niet bij het kapen van je data. „Er zijn al veel zaken geweest waarbij de gratis emoji keyboards virussen of andere malware verspreiden", zegt Markuson. „Dus als je er een wil downloaden, gebruik er in ieder geval een uit de officiële app stores. Virussen en malware maken je computer een stuk trager, doordat ze alles overhoop halen. Dus als je dat merkt nadat je zo’n keyboard hebt geïnstalleerd, verwijderd hem en laat je virusscanner een paar checks maken."

E-mailji

Overigens gebruiken scammers emoji’s ook nog op een andere manier door ze in de onderwerpregel van e-mails te plaatsen. Je bent dan namelijk eerder geneigd om de e-mail te openen. Volgens onderzoek van marketeers wordt die kans erdoor met 66 procent vergroot. „Vaak zie je al dat het om deals gaat die te mooi zijn om waar te zijn. Toch ben je door zo’n knipogende emoji aan het eind van de regel geneigd om te denken dat het je door een goedwillend persoon wordt gestuurd. Dus open je toch eerder de e-mail en klik je op de link die malware op je computer brengt. Dan zorgt zo’n schattige en vrolijke emoji voor de nodige kopzorgen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.