Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 6 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Fortnite komt naar Android, maar niet via Play Store

Epic Games heeft aangekondigd dat zijn razendpopulaire game Fortnite naar Android komt, maar niet in de Play Store van Google. De ontwikkelaar weigert zijn spel in de digitale winkel van Google te leggen, omdat de zoekgigant daar te veel geld voor vraagt.

30 procent van de winst van alle apps die in de Play Store te krijgen zijn, gaat naar Google. Dat is veel te veel voor zo’n simpele dienst, zegt Epic-directeur Tim Sweeney tegen The Verge. „De belasting van 30 procent is hoog als je in acht neemt dat de andere 70 procent de ontwikkeling, uitvoering en ondersteuning van het spel moet bekostigen.”

Bekend met de kosten

„30 procent is niet in proportie met de kosten die het platform met zich meebrengt”, gaat Sweeney verder. „Denk daarbij aan betalingen verwerken, downloads aanbieden en klantenservice regelen.” Sweeney zegt dat hij ‘erg bekend is met deze kosten’, omdat Epic Games deze kosten ook heeft op zijn eigen platform op Mac en pc.

De stap van Epic Games is op zijn minst opmerkelijk te noemen, omdat de Google Play Store ook bepaalde veiligheden voor klanten met zich meebrengt. Ten eerste kunnen klanten slachtoffer worden van foute versies van de Fortnite-app. Dit gebeurde al met Pokémon Go, toen het spel in bepaalde regio’s eerder uitkwam dan andere. Mensen uploadden destijds aangepaste versies van de app, waardoor je telefoon bijvoorbeeld kon worden ingezet om bitcoins te minen.

Creditcard

Ook de financiële bescherming valt weg. Veel ouders laten hun kinderen een spelletje spelen op een mobieltje waar een creditcard aan gekoppeld zit. Het gebeurt dan vaak genoeg dat de kinderen onbewust honderden tot duizenden euro’s aan het spel uitgeven. Google is vaak zo vriendelijk om deze zaken af te handelen.

Als laatste is ook de wijze waarop de app geïnstalleerd dient te worden een punt van kritiek. Om apps van derde partijen te installeren, moet je een schuifje omzetten dat dit toelaat. Veel mensen zetten deze functie daarna niet meer uit, wat tot gevolg heeft dat iemand in de achtergrond allerlei foute software kan installeren. Dit probleem is aangepakt in de nieuwste versie van Android, maar slechts een op de acht Android-toestellen heeft die update al gekregen.

De releasedatum van Fortnite voor Android is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.