Tech&Gadgets

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen
Likeability of 3

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen

Als je de onderdelen gekocht hebt en de juiste gereedschappen hebt, kun je je pc in elkaar gaan zetten. / Flickr

Foto van 'Imre Himmelbauer'

11 JUL 2018

Veel mensen kopen hun pc kant en klaar, als hij al helemaal in elkaar is gezet. Dat is misschien de makkelijkste, maar absoluut niet de goedkoopste manier. Je bespaart namelijk behoorlijk wat geld als je het in elkaar zetten zelf doet. Dat is alleen in het begin wat overweldigend. Daarom heeft Metro 5 tips voor je als je je eigen PC in elkaar wilt zetten.

1. Weet waar je aan begint

Een pc in elkaar zetten is als je een beetje handig bent niet heel moeilijk, zeker met behulp van wat instructievideo’s. Toch moet je stevig in je schoenen staan en je goed bewust zijn van de risico’s. Je moet alle onderdelen zelf bij elkaar zoeken, alle juiste gereedschappen hebben en als je een foutje maakt, kan het zijn dat je een dure grafische kaart of processor naar de knoppen helpt. En dan kan het toch nog goedkoper zijn om de pc kant en klaar te kopen.

2. Weet waar je voor gaat

Als je bereid bent het risico te nemen dat je schade maakt, dan moet je goed weten wat voor PC je wilt bouwen. Natuurlijk kun je de dikste videokaart en de beste processor in je pc stoppen, maar als je alleen Minecraft en Fortnite gaat spelen, dan is dat een enorme overkill. Kijk goed naar de spellen die je gaat spelen en welke onderdelen worden aangeraden in de system requirements en zo kun je voorkomen dat je teveel uitgeeft.

3. AMD of NVIDIA

Het belangrijkste onderdeel van een game-pc is de grafische kaart. Op dat gebied zijn er twee grote spelers: NVIDIA met zijn Geforce-kaarten en AMD met zijn Radeon-kaarten. Over het algemeen maken de goedkopere monitors op de markt gebruik van FreeSync, dat door AMD-kaarten ondersteund wordt, terwijl het door NVIDIA ondersteunde G Sync vaak in duurdere beeldschermen zit. Verder komt het er ook op aan wat goedkoper is: als een AMD-kaart van een betrouwbare fabrikant veel goedkoper is dan de andere, terwijl de kaarten even krachtig zijn, is het verstandig de goedkoopste te kiezen.

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen

Foto: Pixabay

4. Processors en werkgeheugen

Denk niet dat je er bent als je een enorme videokaart in je pc stopt en de rest afraffelt. Ook de processor en het werkgeheugen zijn heel belangrijk. Ook voor deze onderdelen is het raadzaam om naar de eerdergenoemde system requirements te kijken. Er zijn namelijk een aantal games, zoals Grand Theft Auto V, die relatief veel kracht van je processor vragen. Qua werkgeheugen is het slim om het relatief nieuwe DDR5-geheugen te gebruiken en minstens 8 GB in te bouwen. Als je nog meer inbouwt, is dat allerminst slecht: dat betekent dat je de computer minder vaak zal hoeven te upgraden.

5. Pas op voor (te) goedkope onderdelen

Zolang je onderdelen van bekende fabrikanten komen, kun je in principe voor de goedkoopste gaan. Maar als je op AliExpress zoekt naar onderdelen van Chinese fabrikanten, kun je vaak flink wat geld besparen. Kijk hiermee uit. Deze onderdelen zijn vaak zo goedkoop omdat ze er op bepaalde (kwalijke) manieren bespaard is. Bij grafische kaarten is de koeling bijvoorbeeld vaak heel inefficiënt, waardoor je oververhitting riskeert. Ook de behuizing is vaak heel goedkoop, waardoor je kunt verwachten dat de kaart minder lang meegaat.


dislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

2k+

10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 DEC 2015

Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

1. Orden je filters

Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


Views

12k+

Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

20 JUL 2018

Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

Zuiveringssysteem

Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


Views

1k+

Camera videoGifjes maken en versturen via WhatsApp doe je zo

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 NOV 2016

Het was aan het begin van de zomer al een gerucht en nu blijkt het echt waar te zijn. Je kan via WhatsApp gifjes versturen. Tenminste, als je beschikt over een iPhone of iPad. Sterker nog, de app heeft een eigen optie waardoor je zelf de gifjes kan maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het is eigenlijk doodsimpel. In een WhatsAppgesprek klik je op de camera, waarna je een filmpje opneemt. Dat mag maximaal zes seconden duren, wil je het kunnen omzetten naar een gifje. Vervolgens verschijnt rechtsboven de optie om je beeld om te zetten naar een gifje door simpelweg op de letters ‘GIF’ te drukken. Als het goed is, wordt de achtergrond dan blauw en de letters worden grijs. Vervolgens klik je op versturen en voilà.


Views

6k+

6 zinloze doch geniale trucjes met emoji

Foto van 'Alrik de Jong'

14 SEP 2015

Er wordt sinds de komst van WhatsApp heel wat gecommuniceerd met emoji. Leuk, grappig en vaak ook zinloos. Maar het kan nog grappiger en zinlozer. Middels deze 6 verborgen trucjes bijvoorbeeld. Veel plezier.

Lees ook: Emoji-begruikers hebben meer seks

1. Je kunt je WIFI-netwerk benoemen met een emoji


Views

2k+