Redactie Metro
Redactie Metro Tech 2 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Groen slotje op websites toch niet zo veilig

Als een website een groen slotje bovenaan in de browserbalk heeft, zou dat moeten aangeven dat de website veilig is. Maar dat het slotje de kleur groen heeft, biedt daar helemaal geen garantie voor. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Op zwarte lijst én een groen slotje

De NOS onderzocht duizenden websites die op zwarte lijsten staan. Ondanks dat ze op een zwarte lijst stonden, bleken meer dan 4.300 websites daarvan alsnog een groen slotje te hebben. Ze zijn dus helemaal niet veilig. De websites kregen het groene slotje voordat ze op de zwarte lijst werden geplaatst en lijken daardoor nog steeds veilig te zijn.

Het groene slotje wil zeggen dat de verbinding tussen jou en de website veilig is, maar het zegt niets over de veiligheid van de inhoud op de website. Bovendien kan iedereen tegenwoordig erg makkelijk aan zo’n groen slotje komen. Het is binnen enkele seconden gratis aan te vragen bij een organisatie als LetsEncrypt.

Oplichting

Doordat het groene slotje zo makkelijk te krijgen is, gaan ook internetcriminelen ermee aan de slag. Ze maken bijvoorbeeld een soortgelijke website aan als Wehkamp, maar veranderen één teken in de URL. Jij denkt dat je lekker aan het winkelen bent op Wehkamp, maar ondertussen gaat al je geld naar internetcriminelen. Het groene slotje zegt alleen iets over de verbinding, maar niet over waar jouw geld naar toe gaat.

Hoogleraar internetbeveiliging Michel van Eeten vertelt aan de NOS dat er eigenlijk geen waterdichte tips zijn om dit te kunnen voorkomen. Hij geeft het advies om een website altijd met de hand in te tikken in plaats van er via een link naar toe te gaan. „Je wordt er een paranoïde internetgebruiker van, en zo is het internet niet ontworpen, maar het is de enige manier.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.