Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 7 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Google wacht miljardenboete vanwege machtsmisbruik

Google blijft maar hoge boetes krijgen van de Europese Commissie. Volgens het Britse The Financial Times kan de straf dit keer tien procent van de jaaromzet van moederbedrijf Alphabet bedragen.

9,3 miljard

En dat is een fors bedrag. Alphabet heeft een jaaromzet van 93 miljard euro, dus de boete zou dan op 9,3 miljard euro uitkomen. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager zal de boete spoedig bekend, maken. Al ligt deze wel vaak onder het maximum.

Dat Google de boete krijgt, heeft te maken met het machtsmisbruik dat toegepast werd op smartphone producenten. Wanneer deze het door Google ontwikkelde Android gebruiken, werden ze gedwongen om in ieder geval enkele Google-eigen apps op de telefoon te zetten.

Google leeft al langere tijd in onmin met de Europese Commissie, omdat deze het iOS-systeem van Apple niet als een concurrent van Google beschouwt.

Niet voor het eerst

Bovendien is het niet de eerste keer dat Google een miljardenboete krijgt vanuit Brussel. Afgelopen jaar moest het 2,4 miljard euro neerleggen, omdat de zoekresultaten van het eigen Google Shopping voor werden getrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.