Tech&Gadgets

Likeability of 5

Zelfrijdende auto's nu ook op kleine landweggetjes

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MEI 2018

Leuk al die zelfrijdende auto's, maar zie jij ze al de kleine landweggetjes opstruinen of over onverharde wegen hobbelen? Wij nog niet. Maar daar lijkt nu verandering in te komen door de nieuwe techniek die de universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology) heeft ontwikkeld voor de wagens. Het zogenaamd MapLite.

Staat niet op de kaart

Tot dusver werken alle zelfrijdende auto's met kaarten, maar daar is lang niet elke weg op terug te vinden. Door de vervoersmiddelen aan de hand van GPS en een bepaalde sensortechnologie te laten rijden, kunnen ze makkelijker de kleine landweggetjes betreden en vooral ook vinden. Want dat laatste is op dit moment nog een probleem.

Met behulp van LIDAR wordt dat opgelost. Met de sensoren weet het razendsnel een 3D-kaart van de omgeving te maken. Zo kan het perfect inschatten waar de weg ophoudt en de berm begint. Hierdoor kan de auto zich perfect voortbewegen over wegen waarvan geen goede 3D-kaart beschikbaar is.

30 meter

Bij de testen die er gedaan zijn met MapLite werd duidelijk dat er op deze manier al zo'n 30 meter vooruitgekeken kon worden. Dat is een stap, maar ook de onderzoekers beseffen dat er nog meer zal moeten gebeuren om de techniek perfect te laten zijn.

,,De reden dat een dergelijke kaartloze aanpak nog niet eerder is gedaan, is omdat het over het algemeen veel moeilijker is om dezelfde accuraatheid en betrouwbaarheid te krijgen als bij gedetailleerde kaarten”, zegt Teddy Ort, een van de onderzoekers. ,,Een systeem als dit dat kan navigeren met alleen de sensoren aan boord, toont de potentie van zelfrijdende auto’s die om kunnen gaan met de wegen die niet in kaart zijn gebracht.”

De bergen in

Op dit moment focust de techniek zich vooral op kleine vlakke wegen. Bergpassen en hellingen goed nemen dat is nog een ander verhaal. Ook is het nog even afwachten hoe het systeem zich houdt bij sneeuw en andere slechte weersomstandigheden.


like
user_677ad808cd4764abf3fdf76424996bdc673728c3_avatar

Views

500+

Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

Zuiveringssysteem

Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


Views

1k+

3D-printers maken huizen: Krijgen nu vormvrijheid

Screenshot YouTube

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:00

De huizen worden steeds duurder, vooral in de grote steden stijgen de prijzen razendsnel. Gelukkig is er een methode ontwikkeld, waarbij huizen binnen een dag kunnen worden gebouwd. De kosten? De goedkoopste worden tegenwoordig al geproduceerd voor nog geen 4.000 euro.

En de methode, die zal je nogal verrassen. De huizen worden namelijk niet in elkaar gezet door mensen handen, maar door een 3D-printer. Na Chinese, Belgische, Franse en Amerikaanse projecten is volgend jaar ook Eindhoven aan de beurt.


Views

200+

10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 DEC 2015

Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

1. Orden je filters

Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


Views

12k+

Camera videoGifjes maken en versturen via WhatsApp doe je zo

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 NOV 2016

Het was aan het begin van de zomer al een gerucht en nu blijkt het echt waar te zijn. Je kan via WhatsApp gifjes versturen. Tenminste, als je beschikt over een iPhone of iPad. Sterker nog, de app heeft een eigen optie waardoor je zelf de gifjes kan maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het is eigenlijk doodsimpel. In een WhatsAppgesprek klik je op de camera, waarna je een filmpje opneemt. Dat mag maximaal zes seconden duren, wil je het kunnen omzetten naar een gifje. Vervolgens verschijnt rechtsboven de optie om je beeld om te zetten naar een gifje door simpelweg op de letters ‘GIF’ te drukken. Als het goed is, wordt de achtergrond dan blauw en de letters worden grijs. Vervolgens klik je op versturen en voilà.


Views

6k+