Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 17 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Xbox maakt controller voor mensen met beperking

Het is niet voor iedereen even makkelijk om een potje te gamen, want wat als de controller niet in je handen past of je je vingers niet kunt buigen? Dan wordt het lastig. Microsoft geeft daar nu gehoor aan en komt met de Xbox Adaptive Controller, een speciale controller voor mensen met allerlei verschillende lichamelijke beperkingen.

De speciale afstandsbediening kan volledig naar wens worden aangepast met extra onderdelen zoals joysticks of knoppen, schrijft Microsoft donderdag op de website. Op die manier kunnen mensen die graag een spelletje spelen maar dat nu niet goed kunnen, een bedieningspaneel samenstellen dat voor hen het best werkt. Super gepersonaliseerd dus.

Het nieuwe apparaat heeft aan de bovenkant maar liefst negentien ingangen. Op al deze ingangen kun je verschillende opzetstukjes plaatsen. Welke opzetstukjes dit moesten zijn, heeft Microsoft bepaald aan de hand van feedback van minder valide mensen. Voor het gemak zitten er in de controller ook direct usb-poorten en kun je er een koptelefoon op aansluiten.

Xbox One en PC

Je kunt met deze nieuwe controller je Xbox besturen, maar je kunt hem ook gebruiken om te gamen op je computer als je daar Windows 10 op geïnstalleerd hebt. Voor wie nu al staat te springen, een kleine teleurstelling: pas later dit jaar is het apparaat beschikbaar. Hoeveel je daarvoor uit je portemonnee moet trekken is ook nog niet bekend, maar Microsoft geeft hiermee wel gehoor aan een vaak vergeten doelgroep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.