Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 8 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Gezichtsherkenning criminelen faalde bij 92 procent

Criminelen die de Champions League-finale bezoeken opsporen door middel van gezichtsherkenning. Dat was het doel van de Welshe politie rondom de wedstrijd tussen Juventus en Real Madrid (1-4) afgelopen jaar. Helaas verliep dat niet helemaal volgens plan.

In maar liefst 92 procent van de gevallen werd er een verkeerd oordeel geveld door de camera’s, dat blijkt uit cijfers die in handen zijn van the Guardian.

170.000 voetbalfans

Afgelopen mei bezochten zo’n 170.000 voetbalfans Cardiff en sloeg de 2.470 keer uit vanwege een potentiële gelijkenis tussen een van de mensen in de stad en een crimineel. Alleen in maar liefst 2.297 gevallen bleek dit niet te kloppen.

Toch heeft het systeem zijn waarde, claimt de politie. Er zouden dankzij de gezichtsherkenning inmiddels als 450 criminelen opgepakt zijn door de Welshe instanties. En politie heeft uiteindelijk geen een persoon ten onrechte ook daadwerkelijk opgepakt. Verder wordt benadrukt dat geen een systeem een honderd procent garantie heeft, al is een succesrate van acht procent natuurlijk niet bijster indrukwekkend.

Verder zouden de beelden van bekende criminelen die de politie van instanties zoals Interpol en de FIFA had gekregen niet van goede kwaliteit zijn geweest.

93 procent

Ook in Nederland zijn dergelijke proeven bezig, maar dan op een veel kleinere schaal. Daar ligt het slagingspercentage een stuk hoger op 93 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.