Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 19 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Obama’: Trump is een ettertje

Eerst zien, dan geloven. Een welbekende uitspraak in de Nederlandse taal. Maar met het internet houdt zelfs dat niet echt steek. Dat blijkt uit een filmpje van niemand minder dan Barack Obama.

Of nou ja, dat is dus wat je ziet. In werkelijkheid is dit een waarschuwing van filmmaker Jordan Peele. Hij heeft samen met Buzzfeed een video gemaakt om mensen bewust te maken van hoe makkelijk het is om mensen voor de gek te houden op het internet.

56 uur

De video is in Adobe After Effects bewerkt en verbeterd met de omstreden FakeApp-tool. Dat was geen kort klusje: volgens de producent duurde het proces zo’n 56 uur. De verwachting is dat dat in de toekomst minder lang zal duren.

Het resultaat is ontvreemdend te noemen. ‘Obama’ vertelt ons in de video: „Mensen kunnen iedereen alles laten zeggen. Ze kunnen mij bijvoorbeeld laten zeggen dat Killmonger (een racistische stripboekenschurk, red.) gelijk had of, gewoonweg, dat president Trump een enorm ettertje is."

Dit soort video’s liggen al langer onder vuur. Deze software wordt namelijk vaak gebruikt om bekende vrouwen, zoals Scarlett Johansson en Emma Watson, in porno te laten verschijnen. Twitter en Pornhub hebben eerder al aangekondigd deze video’s te gaan verwijderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.