Tech&Gadgets

In Zweden laadt je elektrische auto op aan de weg

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

26 APR 2018

Het is één van de grote nadelen van het aanschaffen van een elektrische auto: de accu gaat niet onbeperkt mee. Nou gaat benzine dat natuurlijk ook niet, maar op dit moment nog wel langer dan een accu.

Overal ter wereld wordt hard aan een oplossing gewerkt, met bijvoorbeeld steeds meer oplaadpunten overal in de stad. In Zweden gaan ze nog een stapje verder. Daar hebben ze een weg gecreëerd waar je je elektrische auto aan oplaadt door er overheen te rijden, schrijft CNN.

Testperiode

De weg is donderdag geopend voor een testperiode. Het format doet een beetje denken aan een achtbaan, of een racebaan van vroeger. In het midden van de weg zit namelijk een metalen geul waar een uitsteeksel onderaan je elektrische auto contact mee kan maken. Zodra deze twee onderdelen contact hebben, laadt je auto op tijdens het rijden.

Het is het eerste Scandinavische land dat deze nieuwe technologie introduceert. Dat is niet zo gek, want Zweden heeft zichzelf een doel gesteld: voor 2030 moeten alle auto's fossiele brandstof vrij zijn. Oftewel: geen stinkende benzine auto's meer op de weg binnen 12 jaar. Zo'n weg waaraan je je auto kunt opladen, zou voor veel mensen de stap om een elektrische auto te kopen kleiner kunnen maken. Je hoeft dan namelijk niet meer bang te zijn dat je stil komt te staan.

Flexibel

Op dit specifieke weggedeelte gaat het om een flexibele arm die de auto met de baan verbindt, waardoor je dus nog steeds vrij over de weg kunt bewegen. De weg is ongeveer twee kilometer lang en bevindt zich op zo'n dertig minuten afstand van Stockholm, perfect dus voor iedereen die vanuit de grote stad op pad gaat.

Het nieuwe project kostte nu een flinke zak geld: ongeveer 6,4 miljoen, maar als de overheid in Zweden besluit dat deze proef geslaagd is en meer wegen zoals deze aanlegt, zal het ongeveer 1 miljoen per kilometer kosten. Het is overigens niet zo dat er continu stroom op de baan staat. Je krijgt geen schok als je het metaal aanraakt, de elektriciteit wordt alleen doorgegeven als de auto contact maakt via de speciale arm.


Views

600+

Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

Zuiveringssysteem

Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


Views

1k+

3D-printers maken huizen: Krijgen nu vormvrijheid

Screenshot YouTube

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:00

De huizen worden steeds duurder, vooral in de grote steden stijgen de prijzen razendsnel. Gelukkig is er een methode ontwikkeld, waarbij huizen binnen een dag kunnen worden gebouwd. De kosten? De goedkoopste worden tegenwoordig al geproduceerd voor nog geen 4.000 euro.

En de methode, die zal je nogal verrassen. De huizen worden namelijk niet in elkaar gezet door mensen handen, maar door een 3D-printer. Na Chinese, Belgische, Franse en Amerikaanse projecten is volgend jaar ook Eindhoven aan de beurt.


Views

300+

10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 DEC 2015

Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

1. Orden je filters

Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


Views

12k+

Dit betekent de mysterieuze zandloper van Snapchat

Bron: Colourbox

Foto van 'Cerise van Vliet'

3 APR 2016

Na de nieuwe update van Snapchat verschijnen er plotseling zandlopertjes achter de namen van verschillende vrienden, maar waarom doet Snapchat dat?! En wat betekent het mysterieuze zandlopertje? Tijd voor antwoorden.


Views

5k+