Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 23 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Facebook-klokkenluider gaat getuigen voor Congres

Nadat Mark Zuckerberg zich vorige week moest verantwoorden tegenover de Amerikaanse Senaat, gaat nu de klokkenluider in het Cambridge Analytica-schandaal tekst en uitleg geven voor het Amerikaanse Congres.

Informatieslagveld

Op Twitter laat Christopher Wylie weten de oproep hiervoor te hebben geaccepteerd. „Wereldwijd worden democratieën bedreigd door kwaadwillende actoren die sociale media gebruiken als een informatieslagveld. We moeten dit serieus nemen."

https://twitter.com/chrisinsilico/status/987675520329572352

Wylie werkte voor Cambridge Analytica en klapte een paar maanden geleden uit de school tegenover The Guardian en The New York Times over het gegevensmisbruik van Facebook.

Europese verantwoording

Eerder getuigde hij al in het Verenigd Koninkrijk, waar hij stelde dat het ‘fundamenteel onwaar’ is dat Cambridge Analytica de gegevens niet heeft gebruikt voor politieke reclames rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en het Brexit-referendum. Verder heeft Wylie al aangegeven ook ‘graag’ het gesprek met het Europees Parlement te willen openen, waar Zuckerberg vooralsnog weigert in te gaan op een uitnodiging vanuit Brussel. „Er zijn meer actieve Facebook-gebruikers in de Europese Unie dan in de Verenigde Staten. Dat maakt Mark Zuckerbergs onwil om internationale wetgevers te spreken des te teleurstellender."

Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer Wylie zijn verhaal gaat doen tegenover de Senaat en of dit net zoals bij Zuckerberg een open verhoor zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.