Redactie Metro
Redactie Metro Tech 11 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Europa pakt privacyschending social media samen aan

Privacywaakhonden in Europa slaan de handen ineen om persoonlijke data van social media-gebruikers te beschermen. Dit is woensdag in Brussel besloten. Directe aanleiding is het datalek van Facebook naar Cambridge Analytica.

Er moet een strategie komen voor sociale media die persoonlijke gegevens verzamelen en gebruiken, besloot de werkgroep van Europese databeschermingsautoriteiten WP 29. Nederland wordt daarin vertegenwoordigd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Sorry is niet genoeg

„Een socialmediaplatform dat vele miljarden waard is en simpelweg sorry zegt is niet genoeg”, verwijst de Oostenrijkse werkgroepvoorzitter Andrea Jelinek naar de verhoren die Facebook-baas Mark Zuckerberg dinsdag en woensdag aflegt aan het congres.

Jellinek noemde de Cambridge Analytica-zaak slechts een voorbeeld van de wijdverbreide praktijk waarbij persoonlijke data van sociale media worden gebruikt voor economische of politieke doeleinden.

Inzicht in informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) treedt op 25 mei in werking. Vanaf dat moment moeten overheden, bedrijven en andere organisaties verplicht aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe deze worden gebruikt en beveiligd. Gebruikers moeten inzicht kunnen krijgen in wat voor informatie over hen is opgeslagen en daar controle op kunnen uitoefenen. Wie wil dat een bedrijf geen informatie meer over hem of haar verwerkt, krijgt het recht die data te laten schrappen.

Mark Zuckerberg, wiens Facebook-data zelf ook gelekt zijn, sprak zich dinsdag positief uit over de nieuwe wetgeving. Verantwoordelijk EU-commissaris Vera Jourova zei woensdag blij verrast te zijn door de steun van Zuckerberg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.