Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 17 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Musk naar Mars: Big Fucking Rocket en giftige grond

Nadat er al verschillende lanceringen van de SpaceX-raketten zijn geweest, komen begin volgend jaar de eerste testvluchten, al wordt er hierbij nog niet naar het grote einddoel Mars gevlogen.

„Ik denk dat we korte vluchten heen en weer ergens in de eerste helft van volgend jaar moeten kunnen uitvoeren", zo vertelde Elon Musk zondag op de conferentie SXSW in Austin. Ook stelde hij dat er nog geen mensen aanwezig zullen zijn, maar dat moet niet te lang op zich laten wachten. De droom van de Zuid-Afrikaan is immers groots.

In 2024 moeten er van Musk mensen op Mars gezet worden. Het liefst niet voor een kortstondig bezoek, maar om de planeet permanent te gaan bevolken. Een zeer ambitieus plan van de entrepreneur.

Een keer per 26 maanden

Toch zou hij het liefst al voor 2024 in actie komen. Echter is het momenteel slechts verantwoord om één keer in de 26 maanden de oversteek te maken naar de rode planeet. Slechts eens in de zoveel tijd staan Mars en de aarde namelijk gunstig genoeg ten opzichte van elkaar voor verkeer.

Omdat de raketten waarmee Musk ons uiteindelijk naar de maan wil krijgen nog gebouwd moeten worden, kan de eerste rit pas gemaakt worden in 2022. Bij de poging erop moeten de eerste stappen in de bevolking van Mars gezet worden en zo zal vanaf dan elke twee jaar en twee maanden de missie worden uitgebreid.

Big Fucking Rocket

Het rakettype waar het om gaat is BFR, dat – echt waar – staat voor Big Fucking Rocket. Het wordt een gigantische raket met liefst 42 motoren en moest volgens de eerste plannen zo’n 120 meter hoog worden, al heeft hij dat laatste alweer teruggeschroefd. Hij is hoe dan ook groter dan de krachtigste raket die de aarde momenteel kent, de Falcon Heavy. Deze werd afgelopen februari succesvol gelanceerd.

De lancering van de Falcon Heavy/ANP

Volgens Musk zou de BFR op termijn ook voor een kolonie op de maan kunnen zorgen. „Dit zal de vorming van een maanbasis mogelijk maken. We hadden allang een maanbasis moeten hebben. Wat is er verdorie aan de hand?” Ook wordt de raket zo snel dat transport tussen twee willekeurige plekken op aarde binnen twee uur mogelijk moet worden gemaakt.

Buitenaards overleven

Musk is ervan overtuigd dat wil de mensheid op de langere termijn overleven, er andere planeten gezocht moeten worden om een bestaan op de bouwen. Volgens hem moeten er in 2060 zo’n miljoen mensen op Mars leven.

Als alles volgens plan verloopt, gaan er in 2024 dus vier grote raketten richting de rode planeet. Twee gevuld met astronauten, de andere twee zijn uitgerust met allemaal goederen en machines, waarmee de zoektocht naar water gestart kan worden en er een brandstoffabriek gebouwd kan worden. Dat laatste is hard nodig, anders wordt het lastig voor de raket om terug naar aarde te keren.

De plannen van Musk klinken al met al vrij ambitieus, maar het grote voordeel is dat er niet een nieuwe techniek hoeft te worden bedacht. Wat dat betreft is alles al voor handen.

Giftige grond

Toch hebben heel veel mensen er een hard hoofd in en dat is niet onterecht. Zo heeft hij nog niet duidelijk kunnen maken hoe de eerste lading astronauten op Mars zal moeten overleven. Diverse wetenschappers stellen bovendien dat de grond op Mars hartstikke giftig is, we de lucht niet kunnen inademen en dat het water diep onder de grond in bevroren lagen zit opgesloten. Kortom, er overleven lijkt haast onmogelijk.

Mars/ANP

Ook het financiële aspect is iets waar lang over getwijfeld werd door de experts, want de middelen van Musk en zijn bedrijf SpaceX zijn niet onbeperkt. Echter kondigde Musk onlangs aan de financiering rond te hebben, al doelde hij daarmee mogelijk op de bouw van slechts één BFR en niet op de totale operatie.

Life On Mars?

Tot slot speelt bij velen het ethische vraagstuk nog een rol. Een punt dat door Musk voorlopig steeds ontweken is als hij ergens over zijn plannen sprak. In een poging Mars te bevolken zou de planeet namelijk onherstelbaar beschadigd kunnen worden.

Om het eerder genoemde waterprobleem op te lossen zou Musk namelijk kernbommen willen schieten richting de ijskappen van de planeet. Dit zou de mogelijk al op Mars levende wezens naar alle waarschijnlijkheid uitroeien. Ook zouden we hierdoor nooit te weten kunnen komen of er überhaupt voor onze komst leven was op de planeet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.