Redactie Metro
Redactie Metro Tech 21 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Facebook zit in een behoorlijk lastige positie nu naar buiten is gekomen dat de Amerikaanse verkiezingen mogelijk zijn gesaboteerd met persoonlijke data van Facebookgebruikers. Een groep investeerders sleept het bedrijf voor de rechter en ook WhatsApp-oprichter Brian Acton roept mensen op hun profiel te verwijderen.

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica ontwikkelde een app, waarbij gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest konden afnemen. De resultaten zouden worden gebruikt voor academische doeleinden. Uiteindelijk bleek de app niet alleen gegevens van de deelnemers, maar ook van hun vrienden te verzamelen.

Een groep investeerders voelt zich misleid en eist compensatie van Facebook. Het aandeel in het bedrijf is door de affaire namelijk flink gezakt.

WhatsApp

Niet alleen investeerders zijn boos. Verschillende gebruikers roepen op sociale media op om Facebook te verwijderen. Opvallend is dat WhatsApp-oprichter Brian Acton deze oproep ook doet. Hij verkocht de berichtendienst in 2014 aan Facebook, voor 19 miljard dollar. Inmiddels werkt hij niet meer voor het bedrijf.

Facebook maakte op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag melding van „datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan". Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.