Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 5 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

EU gaat belastingontwijking techbedrijven aanpakken

Grote techbedrijven doen al jaren aan belastingontwijking om miljarden aan belasting te ontlopen. Nu heeft de Europese Unie een nieuwe manier bedacht om deze bedrijven toch een eerlijke hoeveelheid belasting in rekening te brengen.

Bedrijven zoals Google, Facebook en Apple ontwijken de belasting op de winst door zogenoemde belastingconstructies. Door deze constructies is de winst die deze bedrijven op papier maken veel lager dan de winst die zij praktisch behalen. Daardoor is het percentage belasting dat ze moeten betalen dus ook veel kleiner.

Omzet

Nu heeft de Europese Unie daar dus een oplossing voor gevonden. Er moet vanuit Brussel namelijk ook een belasting op de omzet van deze bedrijven komen, vertelt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire aan Le Journal du Dimanche.

„De belasting op de omzet ligt tussen de 2 en 6 procent. Zij zal wel dichterbij de 2 dan bij de 6 procent zitten", aldus Le Maire. Dat klinkt misschien nog wat gul richting de techbedrijven, maar volgens de Franse minister is het een beginpunt: „Het wordt later verbeterd."

Le Maire blijft overigens wel benadrukken dat Amazon, een techbedrijf dat wordt gezien als een grote bedreiging voor Franse winkeliers, welkom blijft in zijn land. „Deze concurrentie zal van Franse winkeliers eisen dat ze zich ontwikkelen", aldus Le Maire. „Amazon vertegenwoordigt duizenden banen en ze nemen vooral veel laagopgeleide of ongeschoolde werknemers aan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.