Tech&Gadgets

Advertenties door je muziek? Zo demp je websites

Fijne optie van Google Chrome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 MAA 2018

Ken je dat? Zit je lekker Spotify te luisteren, terwijl je wat rond aan het surfen bent, knalt er ineens het geluid van een video of advertentie door je Ed Sheeran-track heen. Gelukkig kan je op Google Chrome het geluid van specifieke sites permanent op dempen zetten.

Mute

De internetbrowser heeft recentelijk een optie toegevoegd, waarmee je sites kan muten. Klik op het tabblad van de desbetreffende site met de rechtermuisknop en ga naar de optie Geluid van site dempen of - indien je browser Engelstalig staat ingesteld - Mute site.

Ook als je incognito surft, zullen deze instellingen per site blijven staan. Alleen het legen van je cachebestanden maakte de instellingen ongedaan. Hou er wel rekening mee dat je de nieuwste versie van Google Chrome moet hebben om deze optie toe te passen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Tijdelijke optie

Google Chrome had (net zoals veel andere browsers) al langere tijd de optie om het geluid van sites te dempen, maar deze instelling verdween uit het geheugen zodra je de desbetreffende website verliet.

Overigens zet als je toch een keer een filmpje op een gedempte site wil bekijken, het geluid net zo makkelijk weer aan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Nederland wint eerste e-interland aller tijden

Nederland wint eerste e-interland aller tijden

De Nederlandse Ali Riza Aygün won met 2-1 van de Engelsman Shaun Springette.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het ‘Nederlands elftal’ heeft de eerste e-interland aller tijden gewonnen. In aanloop naar de wedstrijd van vrijdag tussen Nederland en Engeland speelden ook twee afgevaardigde FIFA-spelers namens hun land een potje. De Nederlander Ali Riza Aygün won met 2-1 van de Engelsman Shaun Springette.

De spelers zijn allebei door hun voetbalbond geselecteerd om hun land te vertegenwoordigen. Ali Riza Aygün, die in de e-divisie de clubkleuren van PSV verdedigt, stond deze winter bovenaan in de Nederlandse competitie. Daarom werd hij geselecteerd.

‘Echte’ selecties

In de e-divisie mogen spelers hun eigen spelers kiezen en kan Cristiano Ronaldo dus bijvoorbeeld bij PSV of Ajax spelen. Dat was bij de interland anders: Aygün en Springette hadden alleen de ‘echte’ selecties van hun nationale elftallen tot hun beschikking. Aangezien de spelers van Engeland een hogere beoordeling in FIFA 18 hebben, besloten de bonden de spelers op gelijke sterkte te zetten, om zo de wedstrijd alleen van vaardigheid te laten afhangen.

In de wedstrijd speelden de twee FIFA-spelers twee helften van zes minuten. In die tijd wisten Wout Weghorst en Steven Berghuis treffers te maken voor Oranje. Namens The Three Lions deed Tottenham-speler Dele Alli een duit in het zakje.

Het is nog niet bekend of er in de toekomst ook internationale e-toernooien, zoals EK’s of WK’s, georganiseerd zullen worden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

92

Apple op matje geroepen na lekken data aan China

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Na de ophef over de data van gebruikers die Facebook gebruikte, verkocht en lekte, is het nu de beurt aan Apple. De techgigant is door Amnesty International op het matje geroepen voor het lekken van data aan de communistische overheid.

Met de campagne roept Amnesty mensen op om Apple-baas Tim Cook te wijzen op zijn dubbele standaard als het gaat om privacy. Iedereen is gelijk, maar de een net iets gelijker dan de ander. De oproep komt nadat Apple data en processen van Chinese gebruikers heeft overgedragen aan Guizhou-Cloud Big Data. Deze cloud is voor Chinese gebruikers nu de vervanging van iCloud. De nieuwe cloud is opgezet door een bedrijf van de overheid.

Alle data voor de overheid

In 2017 werd er in China nieuw beleid geïntroduceerd waardoor bedrijven verplicht zijn data bij Chinese bedrijven op te slaan. Daardoor worden bedrijven als Apple verplicht om een serverruimte in China te huren of een samenwerking aan te gaan met een Chinees bedrijf. Het bedrijf waar Apple mee samenwerkt, is opgezet door de Chinese overheid.

Met de overdracht van alle data zijn alle foto's, documenten, contacten, berichten en andere data en content die eerst op iCloud stonden, nu in handen van het nieuwe bedrijf, meldt The Drum. ,,Tim Cook is niet eerlijk naar Chinese Apple-gebruikers toe", zegt Nicholas Bequelin, directeur van Amnesty in Oost-Azië. ,,Hij verzekert mensen ervan dat data altijd veilig is. Maar met Apple's zoektocht naar winst, lopen iCloud-gebruikers in China enorme privacyrisico's."

Gelijker dan anderen

Op de campagneposter staat de quote ,,All Apple users are equal but some are less equal than others". Daarmee refereert Amnesty aan het allegorische boek Animal Farm van George Orwell. In het boek gaan dieren zich als mensen gedragen. Uiteindelijk wordt de wet die zegt dat alle dieren gelijk zijn aangepast naar dat sommige dieren net iets meer gelijk zijn dan anderen.

Geen dystopische toekomst

Ironisch is het hele probleem wel. In een reclamespotje van Apple uit 1984, laat Apple weten 'dat je zult zien waarom 1984 niet als '1984' zal zijn'. Met de tweede 19844 refereert Apple aan het dystopische boek dat ook door Orwell werd geschreven, waarin de hij een wereld schetst waar geen privacy meer bestaat. ,,Apple's reclame uit 1984 claimt een dystopische toekomst tegen te gaan."

Loze beloftes

Maar nu helpt het bedrijf dat juist te creëren. Tim Cook predikt het belang van privacy, maar voor Chinese klanten zijn deze beloftes loos", zegt Bequelin. ,,Door China de iCloud-service in handen te geven zonder goede veiligheid, heeft de Chinese overheid misschien wel toegang tot alle data van Chinese gebruikers dat in de cloud staat. Apple weet dit, maar waarschuwt gebruikers niet."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

64

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Deze ICT'er geeft afperser een koekje van eigen deeg
Likeability of 6

Deze ICT'er geeft afperser een koekje van eigen deeg

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

21 MAA 2018

Een slimme ICT’er kreeg het verzoek om 500 euro over te maken naar een bitcoinrekening. Deed hij dit niet, dan zou er een seksvideo van hem worden verspreid. Hij besloot de afperser een koekje van eigen deeg te geven.

Het AD tekende vandaag de hele mailwisseling tussen de twee op.

De ICT’er uit Enschede kreeg, net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders, een afpersmail. De ontvanger werd verzocht geld over te maken. Hij besloot zich echter voor te doen als een oudere man, die niet begreep hoe dat overmaken nou helemaal werkte.

Na een flinke mailwisseling zegt de man: „Mijn IT’er neemt mijn scherm wel eens over als ik een probleempje heb, kunt u dat ook?” De afperser mailt daarop een softwareprogramma en de ICT’er stuurt de zogenaamde inlogcodes van zijn bank.

IP-adres

„Hij doet het niet”, merkt de afperser op. „Dat klopt, maar ik heb nu wel je IP-adres. Deze gaat per direct naar de politie”, is het antwoord van de gevatte ICT’er, die liever anoniem blijft. „Ik was niet van plan om dat zelf te gaan doen. Dat is werk voor de politie. Ik wist dat er geen filmpje kon zijn. Maar dit soort oplichting maakt me woest. Het is zo min”, zegt hij tegen de krant.

LEES OOK


likelovelol
user_8fb60a38511e3746d2476efddc3613d2a1a1b09d_avataruser_1065bd0e9809903d307b417f929a927a4032f0a5_avataruser_2c8bb8477b49b6cb215b19ada0b7dec6480510a7_avatar

+2


Views

2k+

Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

21 MAA 2018

Facebook zit in een behoorlijk lastige positie nu naar buiten is gekomen dat de Amerikaanse verkiezingen mogelijk zijn gesaboteerd met persoonlijke data van Facebookgebruikers. Een groep investeerders sleept het bedrijf voor de rechter en ook WhatsApp-oprichter Brian Acton roept mensen op hun profiel te verwijderen.

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica ontwikkelde een app, waarbij gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest konden afnemen. De resultaten zouden worden gebruikt voor academische doeleinden. Uiteindelijk bleek de app niet alleen gegevens van de deelnemers, maar ook van hun vrienden te verzamelen.

Een groep investeerders voelt zich misleid en eist compensatie van Facebook. Het aandeel in het bedrijf is door de affaire namelijk flink gezakt.

WhatsApp

Niet alleen investeerders zijn boos. Verschillende gebruikers roepen op sociale media op om Facebook te verwijderen. Opvallend is dat WhatsApp-oprichter Brian Acton deze oproep ook doet. Hij verkocht de berichtendienst in 2014 aan Facebook, voor 19 miljard dollar. Inmiddels werkt hij niet meer voor het bedrijf.

Facebook maakte op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag melding van „datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan". Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.

LEES OOK


Views

65

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Met deze tips moet het lukken in bed!

Foto van 'Anke Horstman'

20 MAA 2018

Wereldleiders staan er om bekend weinig te slapen. Zo zegt Donald Trump genoeg te hebben aan 4 uur nachtrust. Ook veel andere leiders staan niet bekend als mensen die een gat in de dag slapen. Een bijzonder slechte gewoonte, zoals je vast al dacht…

Uit recent onderzoek van Philips is opnieuw gebleken dat 7,5 uur per nacht slapen, het meest ideaal is. 74% van de Nederlanders haalt dit echter niet, en ervaart daardoor problemen. ‘’Wie een auto bestuurt en minder dan 5 uur heeft geslapen, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden’’ volgens Philips. En dat is natuurlijk wel schrikken. We herkennen helaas allemaal die nachtjes wel.

Er is wel wat tegen te doen.

Allereerst is er de Somnox, een slaaprobot. (WHAT, staat er dan een robot naast mn bed?) Nee hij ligt zelfs in je bed. De Somnox is een soort kussen met een motortje en een aantal sensoren. Door lekker tegen de Somnox aan te kruipen meet hij je ademhaling en activiteit, hij past zich daaraan aan en zorgt dat je op een hele rustgevende manier in slaap valt.

Snurkend vriend(innet)je in bed…

Nummer één reden voor het slaapgebrek van zo’n beetje half Nederland, is,,, snurken. Na iedere meditatie video en elk oncharmant neusklepje te hebben geprobeerd, is er nu de QuietSleep SmartMask Anti-Snoring Sleep Mask dat gaat zorgen dat jij en je partner geluidloos kunnen slapen.

Het masker maakt gebruik van geluidweerkaatsende technologie die het geluid van snurken tegengaat.Het snurkgeluid van je partner wordt dus gedempt door het masker. Het voordeel van dit slaapmasker is dat het ook een verdonkerend effect heeft voor de drager, dus inslapen is een stuk makkelijker.

Nieuw matras dan maar?

En als je toch aan een nieuw bed of matras toe bent kun je misschien eens gaan kijken bij Perzona. Dit is niet zomaar een matras. Het begint voor een computer en een scanner. De scanner meet je omvang, je schouders, je billen en lengte. Naar aanleiding van de resultaten stelt de computer het ideale matras samen. Dat doet hij door verschillende tubes in het matras te stoppen. De ene tube is stugger en steviger dan de andere, en zo kunnen ze op verschillende punten in het matras dus meer of minder ondersteuning bieden.

En ja, dat is duurder dan het gemiddelde matras (ongeveer 1500 euro!). Maar bedenk je dan maar dat jij nog geen wereldleider bent, en dus iets langer dan 4 uur in bed hoort te liggen.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

700+

Musk naar Mars: Big Fucking Rocket en giftige grond

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 MAA 2018

Nadat er al verschillende lanceringen van de SpaceX-raketten zijn geweest, komen begin volgend jaar de eerste testvluchten, al wordt er hierbij nog niet naar het grote einddoel Mars gevlogen.

„Ik denk dat we korte vluchten heen en weer ergens in de eerste helft van volgend jaar moeten kunnen uitvoeren", zo vertelde Elon Musk zondag op de conferentie SXSW in Austin. Ook stelde hij dat er nog geen mensen aanwezig zullen zijn, maar dat moet niet te lang op zich laten wachten. De droom van de Zuid-Afrikaan is immers groots.

In 2024 moeten er van Musk mensen op Mars gezet worden. Het liefst niet voor een kortstondig bezoek, maar om de planeet permanent te gaan bevolken. Een zeer ambitieus plan van de entrepreneur.

Een keer per 26 maanden

Toch zou hij het liefst al voor 2024 in actie komen. Echter is het momenteel slechts verantwoord om één keer in de 26 maanden de oversteek te maken naar de rode planeet. Slechts eens in de zoveel tijd staan Mars en de aarde namelijk gunstig genoeg ten opzichte van elkaar voor verkeer.

Omdat de raketten waarmee Musk ons uiteindelijk naar de maan wil krijgen nog gebouwd moeten worden, kan de eerste rit pas gemaakt worden in 2022. Bij de poging erop moeten de eerste stappen in de bevolking van Mars gezet worden en zo zal vanaf dan elke twee jaar en twee maanden de missie worden uitgebreid.

Big Fucking Rocket

Het rakettype waar het om gaat is BFR, dat - echt waar - staat voor Big Fucking Rocket. Het wordt een gigantische raket met liefst 42 motoren en moest volgens de eerste plannen zo'n 120 meter hoog worden, al heeft hij dat laatste alweer teruggeschroefd. Hij is hoe dan ook groter dan de krachtigste raket die de aarde momenteel kent, de Falcon Heavy. Deze werd afgelopen februari succesvol gelanceerd.

De lancering van de Falcon Heavy/ANP

Volgens Musk zou de BFR op termijn ook voor een kolonie op de maan kunnen zorgen. „Dit zal de vorming van een maanbasis mogelijk maken. We hadden allang een maanbasis moeten hebben. Wat is er verdorie aan de hand?” Ook wordt de raket zo snel dat transport tussen twee willekeurige plekken op aarde binnen twee uur mogelijk moet worden gemaakt.

Buitenaards overleven

Musk is ervan overtuigd dat wil de mensheid op de langere termijn overleven, er andere planeten gezocht moeten worden om een bestaan op de bouwen. Volgens hem moeten er in 2060 zo'n miljoen mensen op Mars leven.

Als alles volgens plan verloopt, gaan er in 2024 dus vier grote raketten richting de rode planeet. Twee gevuld met astronauten, de andere twee zijn uitgerust met allemaal goederen en machines, waarmee de zoektocht naar water gestart kan worden en er een brandstoffabriek gebouwd kan worden. Dat laatste is hard nodig, anders wordt het lastig voor de raket om terug naar aarde te keren.

De plannen van Musk klinken al met al vrij ambitieus, maar het grote voordeel is dat er niet een nieuwe techniek hoeft te worden bedacht. Wat dat betreft is alles al voor handen.

Giftige grond

Toch hebben heel veel mensen er een hard hoofd in en dat is niet onterecht. Zo heeft hij nog niet duidelijk kunnen maken hoe de eerste lading astronauten op Mars zal moeten overleven. Diverse wetenschappers stellen bovendien dat de grond op Mars hartstikke giftig is, we de lucht niet kunnen inademen en dat het water diep onder de grond in bevroren lagen zit opgesloten. Kortom, er overleven lijkt haast onmogelijk.

Mars/ANP

Ook het financiële aspect is iets waar lang over getwijfeld werd door de experts, want de middelen van Musk en zijn bedrijf SpaceX zijn niet onbeperkt. Echter kondigde Musk onlangs aan de financiering rond te hebben, al doelde hij daarmee mogelijk op de bouw van slechts één BFR en niet op de totale operatie.

Life On Mars?

Tot slot speelt bij velen het ethische vraagstuk nog een rol. Een punt dat door Musk voorlopig steeds ontweken is als hij ergens over zijn plannen sprak. In een poging Mars te bevolken zou de planeet namelijk onherstelbaar beschadigd kunnen worden.

Om het eerder genoemde waterprobleem op te lossen zou Musk namelijk kernbommen willen schieten richting de ijskappen van de planeet. Dit zou de mogelijk al op Mars levende wezens naar alle waarschijnlijkheid uitroeien. Ook zouden we hierdoor nooit te weten kunnen komen of er überhaupt voor onze komst leven was op de planeet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+