Redactie Metro
Redactie Metro Tech 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst minder smartphones over de toonbank

Het gebeurde nog niet eerder sinds de introductie van de smartphone: het aantal telefoons dat over de toonbank ging, is gedaald.

Uit gegevens van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat er in de laatste drie maanden van vorig jaar wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank gingen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat 5,6 procent minder.

Gartner houdt de verkoop van smartphones al sinds 2004 bij. Nog nooit eerder zagen ze een daling. Twee oorzaken zouden de krimp kunnen verklaren. De eerste is dat mensen die al een smartphone hebben, het toestel langer gebruiken.

Daarbij aarzelen mensen die nu nog een normale telefoon gebruiken om over te stappen op de smartphone. Ze vinden geen geschikte goedkope smartphones en kopen daarom liever een goede ouderwetse telefoon.

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.