Redactie Metro
Redactie Metro Tech 8 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de audiotrends voor 2018?

Dit kun je dit jaar verwachten in de wereld van de speakers en daarna kun je niet meer zonder…

,,Laat de slimme assistenten maar komen.” Dat zegt Carsten Olesen, directeur van de lifestyletak van Harman (JBL, Harman Kardon en AKG) Europa, over de ontwikkelingen op de markt van spraakgestuurde speakers. Metro vroeg Olesen: wat zijn de belangrijkste audiotrends voor 2018?

1 Niet meer kiezen tussen wifi of Bluetooth

Portable speakers en speakers voor thuis met een draadloze verbinding hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Maar welke technologie kies je om muziek te streamen, wifi of Bluetooth? Wifi geldt als het meest veelzijdige en betrouwbare systeem om muziek in huis te streamen. Het bereik van wifi is immers groter en de geluidskwaliteit beter. Dagje strand? Dan is Bluetooth nog steeds de beste oplossing. Met deze technologie kan je echt overal muziek naar je speaker streamen, ook als je geen toegang tot wifi hebt. Maar er is goed nieuws. In 2018 hoef je niet meer te kiezen. Veel nieuwe speakers hebben wifi én Bluetooth, waarmee het wikken en wegen verleden tijd wordt. Jouw nieuwe speaker is straks betrouwbaar in huis én geschikt voor een dagje strand. Wat wil je nog meer?

Wat zijn de audiotrends voor 2018?

2 De spraakgestuurde speakers komen eraan

Op boekenplanken in veel huiskamers aan de andere kant van de Grote Oceaan staan ze al: smart speakers met spraakgestuurde Personal Assistants, zoals Amazon Alexa en Google Home. Roep ‘Oké Google’ gevolgd door een vraag en de slimme luidspreker van Google staat helemaal tot je dienst. Hij (of is het een zij?) zet de lampen voor je aan, zoekt vluchtinformatie op of leest het laatste nieuws voor. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar omdat de slimme spraaksoftware van deze ‘praatpalen’ nog niet op Nederland is afgestemd, zijn niet alle toepassingen en ondersteunende diensten hier beschikbaar. In 2018 kan daar verandering in komen als Google en Amazon besluiten om ook een Nederlandse variant te lanceren. Nog even en dan kunnen we in Nederland ook niet meer zonder.

Wat zijn de audiotrends voor 2018?

3 Alle ballen op… geluidskwaliteit

Hoewel portable speakers razendpopulair zijn, is de technologie betrekkelijk nieuw. Het goede nieuws: kinderziektes zijn opgelost en winnende formules bewezen. Ontwikkelaars van audio-software en -hardware groeien toe naar een niveau waarbij steeds meer mogelijk is. Dit maakt de weg vrij voor het optimaliseren van de geluidskwaliteit. Waar de draadloze technologie tot nu toe vooral is toegepast in portable speakers, zullen er vanaf volgend jaar draadloze speakers op de markt komen die jouw huiskamer moeiteloos vullen met het Metropole Orkest. Waarbij je dan eindelijk ook die talentvolle violiste op de achterste rij hoort. Je hoeft alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.