Tech&Gadgets

Likeability of 5

Straks zie je ons nog amper voorbijkomen op Facebook

Straks zie ons een stuk minder op Facebook/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JAN 2018

Facebook heeft grote veranderingen op de planning staan. Het social medium wil terug naar de basis en zorgen dat de tijd die mensen op Facebook spenderen goed bestede tijd is, dat legt Mark Zuckerberg uit in een lange post op - uiteraard - Facebook.

„We krijgen de laatste tijd veel feedback binnen vanuit de community dat posts van bedrijven, media en grote merken de boventoon voeren en dat de echte persoonlijke ervaringen ondersneeuwen", zo schrijft de oprichter. De nadruk moet weer komen te liggen op 'waardevolle sociale interacties'. Doordat video's en (nieuws)berichten van niet-personen enorm zijn toegenomen verliest Facebook volgens Zuckerberg zijn primaire functie.

Anders ingericht

Het gevolg is dat binnen afzienbare tijd de nieuwsfeed anders ingericht zal worden en dat gaat al snel gebeuren. Al in de komende weken zullen de gebruikers steeds meer berichten van vrienden of waar vrienden op hebben gereageerd zien voorbijkomen.

De content van derden - om het zo maar even te noemen - die je voortaan blijft zien, zal via algoritmes ook geselecteerd worden op basis van of iets leidt tot goede sociale interacties. Live-videos en nieuws over grote maatschappelijke spelende onderwerpen zullen prominenter worden getoond.

Zuckerberg maakt daarbij nog niet duidelijk wat precies de discussies zijn die nog veel getoond zullen worden. Betekent dit dat je voortaan alleen nog maar (controversiële) berichten met verhitte discussies over asielzoekers voorbij ziet komen? Of moet een bericht de barrière van een aantal like en interacties slechten om meer getoond te worden? Hoe dan ook zal het voor een groot deel van pagina's zorgen voor een enorme afname van de interactie en het bereik.

Tachtig procent

In Slowakije, Servië en Sri Lanka werden er in 2017 al proeven gedraaid met een nieuwe opzet van de Facebook-feed. In dat eerste land zagen veel pagina's de interactie op Facebook fors teruglopen van zestig tot zelfs tachtig procent. Een schokkende terugval, zeker voor bedrijven en media die voor een groot deel of zelfs helemaal afhankelijk zijn van het verkeer op hun website.

De opzet in die landen was waarschijnlijk wel heftiger dan in de praktijk zal worden toegepast. Daar was er namelijk sprake van twee gescheiden feeds. Een met de posts van je vrienden en familie en dan was er de 'Explore' met de media, bedrijven en dergelijke. Alleen met betaalde advertenties konden ze zich nog in de normale feed nestelen.

Minder op Facebook

De veranderingen betekenen waarschijnlijk dat mensen minder tijd op Facebook zullen doorbrengen. „Maar de tijd die mensen op Facebook doorbrengen, zal waardevoller zijn. We willen dat onze producten niet alleen leuk, maar ook goed zijn voor de gebruikers."

Daarmee lijkt Facebook te reageren op de vele kritiek die er de voorbije periode is ontstaan. Zo stellen steeds meer experts dat Facebook en haar producten kwetsbaarheden in de menselijke psychologie misbruiken om via sociale media mensen en hun brein te hacken, hun tijd en aandacht te kapen en zodoende hun welzijn te ondermijnen.

Depressies

Vorige maand reageerde Facebook daar voor het eerst op met eigen onderzoek. Daarin werd gesteld dat het leggen van sociale interacties via social media goed is voor de mens, maar het slechts passief scrollen door de tijdlijn kan leiden tot depressies.

Door je tijdlijn minder vol te laten stromen met nieuws en dergelijke hoopt Zuckerberg de daadwerkelijke interacties op Facebook te verhogen en het passieve gebruik uit te bannen. Of dat daadwerkelijk ook gaat gebeuren, dat moet de toekomst nog maar uitwijzen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

200+

'Harry Potter Go' verschenen voor Android en iOS

Maak je eigen Harry Potter avontuur op je smartphone ©Jam City inc.

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Is het altijd al jouw droom geweest om uilenpost te krijgen met daarin een uitnodiging om tovenaar te worden op Hogwards of Zweinstein? Dan is er goed nieuws! Harry Potter: Hogwarts Mystery is vanaf nu verkrijgbaar op smartphones die draaien op iOS en Android. De aankoop is gratis en het ziet er eerste gezicht strak uit. Het speelt zich een aantal jaar na de eerste boekenreeks van de Potterserie af.

Expelliarmus!

In de zomer van 2016 maakte het mainstreampubliek voor het eerst kennis met 'Massive Multiplayer Online Role Playing Games op smart phones, dit was de grote hit Pokémon Go; waar vele gebruikers hun langgekoesterde droom om een pokémontrainer te worden konden waarmaken. Wat dat betreft is deze game minstens zo'n grote trip langs memory lane. In deze Harry Potter game word je meegenomen in de magische wereld van de boeken van J.K. Rowling. Verwacht een open wereld waar volgens de makers, enorm veel te beleven is.

Stapsgewijs ontwikkel je jezelf op Hogwards als tovenaar. Je speelt zelf de rol van sorteerhoed door jezelf in te delen in een van de vier memorabele afdelingen van de toverschool; ga jij voor Griffoendor of Zwadderich? Je volgt lessen, bezoekt locaties als de Wegisweg, perron 9 3/4e en de hut van Hagrid, beleeft avonturen en kan communiceren met andere gebruikers. Er zijn missies te doen met je vrienden of je kan je rivalen een loer draaien.

Ook de personages uit de boekenreeks zoals professor Perkamentus, Sneep en Anderling vervullen een rol in de game. Zij leren je spreuken die je verder op weg kunnen helpen. Tot slot is het ook mogelijk om een potje zwerkbal tegen je anderen te spelen.

Leer toverdranken maken met Serverus Sneep ©Jam City

Verdienmodel

Hoewel de aanschaf van Harry Potter: Hogwards Mystery gratis is, moet de ontwikkelaar Jam City inc. toch ook ergens geld aan verdienen. Dit doen zij met een in-game store waar je ondermeer exclusieve voorwerpen kan kopen met 'echt' geld. Ook is er om handelingen te verrichten 'energie' nodig, deze energie vult zichzelf naar verloop van tijd zelf weer aan, maar je kan ook extra energie kopen in de winkel.

Of er een oneerlijk voordeel ontstaat voor betalende gebruikers, is nu nog te vroeg om te zeggen. Bij sommige games is dit verschil in mogelijkheden dusdanig groot dat het spelplezier van gamers die niet willen betalen hieronder lijdt.

Het personage waar je mee speelt is naar eigen voorkeur aan te passen. Zo kan je, natuurlijk, kiezen of je in de huid van een mannelijke of vrouwelijke scholier wil kruipen, zijn er verschillende aanpassingsmogelijkheden op het gebied van kapsels en kleding. Naarmate je level hoger wordt, zijn er telkens meer mogelijkheden.

Let op: deze game is, net als Pokémon Go, wel een gigantische batterijslurper. Een powerbank is dus geen overbodige luxe. Tot slot geeft het spel zelf aan dat het raadzaam is om te spelen via WiFi. Vermoedelijk omdat Harry Potter Mystery of Hogwards niet heel vriendelijk is voor je databundel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100

Dit kan je verwachten van de game Hogwarts Mystery

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het grote wachten voor vele Harry Potter-fans is de release van de smartphonegame Wizards Unite. Niantic neemt na Pokémon ook de populaire tovenaarsserie onder handen. Echter is Warner Bros (samen met Jam City) iedereen te snel af en presenteert het woensdag het spel Hogwarts Mystery.

Geen Harry, Ron en Hermelien

Dat Warner Bros het zelf ontwikkeld heeft, zorgt direct voor een groot verschil met het spel dat we later dit jaar gaan verwachten. De game bevat namelijk geen Augmented Reality, zoals we dat kennen van Pokémon GO. Iets waar Ninantic wel weer mee bezig is en wat - waarschijnlijk - ook de reden is dat Wizards Unite zolang op zich laat wachten.

Tot nu toe klinkt het vooral als een negatieve opsomming van wat Hogwarts Mystery te bieden heeft, maar ergens is dit juist wel tof. Je gaat Zweinstein namelijk verkennen in de jaren '80, toen de drie grote helden uit de Harry Potter-franchise nog niet eens geboren waren. Er zitten wel zat van bekende karakters in de game verwerkt, zoals Perkamentus, Hagrid, professoren Sneep en Anderling en diverse andere Zweinstein-coryfeeën. Cool feitje: hierbij zijn de stemmen van zes de acteurs uit de filmserie ingezet. Als het goed is lopen verder ook studenten Bill Wemel (de oudste broer van Ron) en Nymphadora Tops door de gangen.

Jij in Zweinstein

Je kiest dus geen personage, maar je kan 'als jezelf' door Zweinstein slenteren. Je bepaalt of je toebehoort aan Zwadderich, Huffelpuf, Ravenklauw of Griffoendor en dan begint het spel pas echt. Je volgt lessen, leert spreuken, creëert toverdranken, maakt vrienden en vijanden en op basis daarvan beleef je avonturen. Als het goed is, beleef je andere dingen dan een vriend die compleet andere keuzes maakt dan jij. Het kan dus lonen om als je het spel een keer hebt uitgespeeld, een restart te doen op zoek naar andere avonturen.

Voor zover bekend zal de game gratis speelbaar zijn, al is het niet uit te sluiten dat er advertenties inzitten of dat je credits kan kopen, die het spelen van de game net wat makkelijker maken. Hij verschijnt zowel op iPhone als Android.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

55

Spotify maakt gratis dienst aantrekkelijker

Spotify/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Maak je gratis gebruik van Spotify, dan krijg je iets meer mogelijkheden tot je beschikking. De streamingdienst heeft daartoe besloten, om zo de concurrentiestrijd met Apple Music beter aan te kunnen gaan.

Afspeellijsten

Het gaat vooral om de opties rondom de verschillende afspeellijsten. Tot dusver konden gratis gebruikers daar niet gebruik van maken. Nu krijgen ze de beschikking over maximaal vijftien gepersonifieerde afspeellijsten.

Bovendien kunnen de gratis gebruikers ook zelf afspeellijsten gaan maken, wat ze de optie geeft om 'georganiseerd' verschillende artiesten achter elkaar te luisteren. Op dit moment kunnen mensen alleen één artiest afspelen of via shuffle modus zoeken.

Daarnaast krijgen nieuwe gebruikers van de app Spotify de kans om direct aan te geven welke artiesten ze wel en niet leuk vinden. Hierdoor zal de shuffle modus sneller en beter afgesteld worden.

Beursgang

Het is de eerste wijziging van Spotify in vier jaar, sinds het bedrijf naar de beurs ging. Naar verluidt heeft Spotify 70 miljoen betalende en daarnaast nog 90 miljoen gratis gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Ontploffen er na Samsungs nu ook iPhones?

De iPhone X/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Ontploffende Samsung Galaxy Note 7's waren al een probleem in de zomer van 2016, maar krijgen we nu datzelfde met de iPhone X? Die van Ron Barten explodeerde in ieder geval.

Gesis en rook

,,Ik had mijn iPhone toen net drie dagen. Ik hoorde gesis en zag rook onder de tafel vandaan komen", vertelt Ron tegenover RTL Nieuws. ,,Toen ben ik opgesprongen en heb ik mijn telefoon op de grond gegooid. De telefoon lag te roken en er zaten gaten in mijn jas trui en broek. Best heftig."

Zelf bleef de Brabander gelukkig ongeschonden. ,,Ik vermoed dat door mijn kleren erger is voorkomen. Anders had ik misschien wel brandwonden opgelopen."

Barten heeft de situatie al bij Apple gemeld, maar is niet blij met de reactie van de maatschappij. ,,Apple wil nu dat ik van Eindhoven naar een officiële Apple Store in Amsterdam reis. Dat vind ik raar, het is toch niet mijn fout? En ik vind het ook goed om mensen op de hoogte te brengen dat zoiets kan gebeuren met de iPhone X."

Geen andere ontploffingen

Hoewel er voor zover bekend nog geen gelijkaardige incidenten zijn geweest, neemt Barten geen risico meer. ,,Ik denk er nog wel over na als mijn telefoon in mijn jas zit. En als ik in de kantine zit waar het is gebeurd, denk ik er ook aan. Dan leg ik mijn huidige telefoon, de iPhone 7, ook op tafel."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

'Ze vertrouwen je pas als ze je naakt hebben gezien'

Robin de Goede (links) en Mark Poysden (rechts)/Pim Geerts

Foto van 'Kasper Hermans'

23 APR 2018

Bij het woord maffia gaan de gedachten van de meesten ongetwijfeld direct richting Italië. Maar dat betekent niet dat landen zoals Japan geen maffia hebben. Daar kent men Yakuza. In het kader van de vorige week uitgekomen game Yakuza 6 ging Metro naar de in Japanse whisky's gespecialiseerde cocktailbar Behind Bars, waar schrijver Mike Poysden en fotograaf Robin de Goede vertelden over hun ontmoetingen met Yakuza. Metro schreef een paar van de leukste anekdotes op.

In de sauna

Dat De Goede met Yakuza in aanraking kwam, gebeurde eigenlijk per toeval. „Ik liep gewoon in mijn eentje een beetje door Tokyo en vroeg op een gegeven moment of ik even ergens naar binnen mocht. Vervolgens kwam ik in een soort sauna terecht.” Het bleek een sauna van waar de leden van de maffia zich ophielden. Voordat hij het wist zat hij thee met ze te drinken. Naakt uiteraard, want „ze vertrouwen je pas als ze je naakt hebben gezien.” Dus zat hij al snel thee te drinken in een sauna met maffialeden. Later ging hij weer terug naar het hotel, waar hij zijn collega en tolk tegenkwam. „Die keek mij echt vol ongeloof en geloofde niet dat ik daar zomaar naar binnen was gelopen.”

Fotomomentje

De bazen binnen Yakuza hebben hun macht niet altijd op basis van hun uiterlijk verdiend. Een van de bazen Miata (schuilnaam) is namelijk allesbehalve een imposante figuur. Toch wilde schrijver Poysden hem graag even op de foto hebben. De man zat net in zijn auto, maar kon er wel weer even uitkomen. „Dus kwam hij uit zijn auto en liep hij er omheen naar de stoep. Daar kon ik de foto maken. Vervolgens moest hij er terug in en wilde hij per se aan de rechterkant zitten.” Daar had de kleine grote baas wat op gevonden. „In plaats van weer om de auto heen te lopen, kroop Miata op handen en voeten over de achterbank naar zijn plek.” Dat zien we een Italiaanse maffioso nog niet doen, als een kind door de auto kruipen.

Gestolen armband

Hoewel een klein mannetje leider kan worden, is uiterlijk vertoon toch heel belangrijk. Zo doen ze enorm veel met tatoeages. Oorspronkelijk was dit vooral om de tatoeages die je als gevangene krijgt te bedekken, maar ook sieraden is iets waar ze van houden. Dat bleek wel toen de Japanners de grote zware armband van De Goede in het vizier kregen. Een van de grote piefen vroeg of hij de armband even om mocht. „Hij liep er al snel overal mee te pronken en op een gegeven moment had ik door: die krijg ik niet meer terug.” Toch ziet De Goede zijn armband nog dagelijks. Op veel van de foto’s is namelijk te zien hoe de Yakuza-voorman uitgebreid loopt te pronken met het ‘gekregen’ sieraad.

Gevangenisstraf

Als maffia ontkom je er niet aan dat er zo nu en dan een conflict met de politie is. Echter gaan de bazen van de gangs nooit zelf achter de tralies. ,,Ze sturen iemand anders van hun groep ervoor in de plaats. Die mag namens een van hen de gevangenisstraf uitzitten.” Binnen het broederschap, waar de banden onderling heviger zijn dan in mening familie, is dit een doodnormale constructie. ‘Gelukkig’ mag het naar de gevangenis gezonden Yakuza-lid er wel uit tijdens de grote festiviteiten, zoals het Shinto-festival. „Daar mogen ze naartoe en direct na afloop gaan ze netjes terug naar de gevangenis.”

Overigens zit de eerder genoemde Miata momenteel wel zelf in de gevangenis. Volgens Poysden was hij zelf aanwezig op een schip dat nagemaakte Amerikaanse dollars uit Korea vervoerde. „De Koreanen kunnen dollars bijna perfect namaken. Alleen met het watermerk hebben ze moeite. Maar het is natuurlijk oliedom om je dáár als maffiabaas te laten pakken."

Er zijn natuurlijk veel meer verhalen over Yakuza te vertellen. Poysden en De Goede bezochten samen tatoeëerder met Marco Bratt Yakuza. Aan de hand daarvan verscheen het boek A History of Japanese Body Suit Tattooing. Er staat een nieuw boek in de stijgers voor later dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

400+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Facebook-klokkenluider gaat getuigen voor Congres

Christopher Wylie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 APR 2018

Nadat Mark Zuckerberg zich vorige week moest verantwoorden tegenover de Amerikaanse Senaat, gaat nu de klokkenluider in het Cambridge Analytica-schandaal tekst en uitleg geven voor het Amerikaanse Congres.

Informatieslagveld

Op Twitter laat Christopher Wylie weten de oproep hiervoor te hebben geaccepteerd. „Wereldwijd worden democratieën bedreigd door kwaadwillende actoren die sociale media gebruiken als een informatieslagveld. We moeten dit serieus nemen."

Wylie werkte voor Cambridge Analytica en klapte een paar maanden geleden uit de school tegenover The Guardian en The New York Times over het gegevensmisbruik van Facebook.

Europese verantwoording

Eerder getuigde hij al in het Verenigd Koninkrijk, waar hij stelde dat het 'fundamenteel onwaar' is dat Cambridge Analytica de gegevens niet heeft gebruikt voor politieke reclames rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en het Brexit-referendum. Verder heeft Wylie al aangegeven ook 'graag' het gesprek met het Europees Parlement te willen openen, waar Zuckerberg vooralsnog weigert in te gaan op een uitnodiging vanuit Brussel. „Er zijn meer actieve Facebook-gebruikers in de Europese Unie dan in de Verenigde Staten. Dat maakt Mark Zuckerbergs onwil om internationale wetgevers te spreken des te teleurstellender."

Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer Wylie zijn verhaal gaat doen tegenover de Senaat en of dit net zoals bij Zuckerberg een open verhoor zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

70